I 2004 etablerte Lofoten Internasjonale Kammermusikkfest seg med base i Nusfjord, vest i Lofoten. På grunn av økt turisme ble øvingsforholdene uforutsigbare, og festivalen flyttet til Henningsvær i 2013. Etter nesten ti år er festivalen nå på flyttefot igjen. Fra sommeren 2023 blir Svolvær ny base for festivalen.

I nesten ti år har kammermusikere fra hele verden inntatt Henningsvær en uke i juli. Sentralt plassert i fiskeværet har Festiviteten vært festivalens hovedkvarter. I umiddelbar nærhet har også kirken og skolen vært brukt til prøver for både orkestre, kvartetter, og solister. Festivalens musikere har også vært innlosjert i hus og leiligheter som lokalbefolkningen velvillig har leid ut.

I likhet med resten av kultursektoren har arrangøren noen utfordrende år å se tilbake på. I 2020 måtte festivalen avlyse to ganger, etterfulgt av en noe begrenset festival i 2021. Til tross for at det så lysere ut sommeren 2022, ble festivalen hardt rammet av streiken i SAS.

– Situasjonen gjør at vi må ta noen grep. Deriblant har vi besluttet å flytte festivalen til Svolvær. Som den største innfallsporten til Lofoten håper vi å gjøre oss enda mer synlig, samtidig som vi reduserer kostnader. I tillegg inngår vi nå et tettere samarbeid med både Thon Hotell og Lofoten Kulturhus, sier Winther Farstad.

Lofoten Kulturhus har vært samarbeidspartner og fast konsertarena siden 2009. I tillegg til konserter i storsalen, har kulturhuset bistått med system for billettsalg, markedsføring, og sceneteknisk utstyr. Nå er avtalen signert for et enda tettere samarbeid.

– For Lofoten Kulturhus er dette svært positivt, forteller daglig leder Torunn Rørvik Wilhelmson. Siden kulturhuset åpnet i 2009 har vi samarbeidet med kammermusikkfesten. Vi er normalt uten aktivitet på sommeren, og har saler, møterom og kontorer klare når festivalen nå kommer til Svolvær. Vi ser også frem til flere konserter i huset. Dette er en vinn-vinn for oss begge.

Muligheten i Svolvær gjør det blant annet enklere å planlegge og gjennomføre det som publikum ikke ser.

– Det betyr at hovedprogrammet vårt kommer til å være ganske likt som tidligere. Vi kommer fortsatt til å ha konserter i både Henningsvær og på Vestvågøy, konstaterer Knut Kirkesæther.