A

Angst! Hvem har du glemt å kjøpe julegave til i år?

B

Budskapet og fråtseriet. I ei tid hvor nordmenn bruker 50 milliarder kroner på julehandel og kredittkortet går så varmt at det nesten smelter i terminalen, er det nærmest surrealistisk å tenke på at den egentlige bakgrunnen for hysteriet er at vi minnes Jesus sin fødsel i en sliten stall.

C

Covid-19. Viruset kom i fjor og er fortsatt ikke å unngå. Men en fin jul kan det bli likevel. Følg alle råd fra FHI og ta vare på hverandre. Å ringe en nabo eller venn som er alene kan ha mye å si spesielt i år.

D

Del av overfloden. Tusener av tonn med klær, mat og leker går i søpla hver jul. Aksjon Juleglede i Vågan har i mange år bidratt til utsatte grupper også får en oppmerksomhet til jul. Alle kan stille opp!

E

Ekte juletre eller plast? Det er spørsmålet. Svaret er 3,14.

F

Frost på bilen. Om to minutt skal vi være der, hepp hepp hepp, endelig i bilen hele bilruta er dekt av frost. Grmf...

G

Gløgg. Lag selv fra grunnen. Best med rødvin.

Les også:Bli med til nissenes pakkesentral: – Jeg får frysninger når jeg ser hva folk gir

H

Hagenisse. Populært i Tyskland og på kontinentet, men blir stadig oftere sett i norske hager i førjulstida. Finnes det tøffere julepynt enn en led-belyst gnom ute på terrassen?

I

Innetid. De siste ukene har vi vært på julebord, handling, henting, jobb, stress og mas. Nå er tiden kommet for innetid.

J

Julemagasinet til Våganavisa! Sett deg i sofaen og kos deg med lokalt stoff, fine historier og underholdningssider for hele familien.

K

Kalorier. Glem vekta i jula. Måtehold under festmiddagen er tøv. Spar skippertak og treningshysteri til 1. januar 2022.

L

Love Actually (fra 2003). Er blitt en av juleklassikerne du bare MÅ se om du ikke har sett den! Og se igjen om du har selvfølgelig!

M

Marsipan. Morsomt å lage, morsomt å gi bort. Bare unngå for mye fargesøl. Minimalisme er en god leveregel, også her.

N

Nyttårsaften! Felles oppskyting er det flere steder, følg med på vaganavisa.no når det nærmer seg så får du all info du trenger her.

Les også:Organist Terje (39): – Jeg drømmer om å en gang få fly et passasjerfly

O

O´Jul med din glede. Len deg bak i godstolen å skru på NRKs julekanal på radioen. Kan garantere at du snart vil høre den sangen bli spilt.

P

Pytt, pytt……ble ikke svoren på ribba sprø i år heller? Trøsten er at du har et år å øve deg til neste gang.

Q

Quiz rundt stuebordet er en perfekt familieaktivitet i romjula.

R

Ro. Mye er hektisk fram til julaften. Selv om det er roping om hjelp fra både minsteguttn og bestemor er det en type ro i hele Lofoten når julen ringer inn.

Les også:Mener kommunen overser naturmangfold-loven

S

Sild. Jula blir fattig uten. Punktum.

T

Takk. Et av ordene som blir brukt mest i jula. Takk for at du kom, takk for maten, takk for gaven, takk for meg, takk for besøket. Takk takk takk.

U

Underholdning. Flere kulturtradisjoner er avlyst i år, men underholdning er det likevel å finne på tv, radio eller live-stream på internet.

V

Velsigne de evige ordan, om håp og ei utstrakt hand. Det blir ikke skikkelig jul uten Nordnorsk Julesalme. Trygve Hoff – du er fortsatt sjef!

W Whisky eller cognac til kaffen? Hvorfor ikke helle whisky oppi kaffen, etterfulgt av en teskje brunsukker og en kremdott? Vips, så har du Irish Coffee!

X

X-faktor. Prøv en funky parykk til årets julebord og se hva som skjer.

Y

Yatzy. Finnes det noe annet spill som i samme grad klarer å forene (og splitte….) familien i jula?

Les også:Samlet inn nesten 200 000 kroner til ny skolegård

Z

Zen. Etter litt for mye øl og akevitt trengs åndelig input. Len deg tilbake og absorber pavens visdomsord fra midnattsmessa i Roma på tampen av julaften.

Æ

Æsj! Ett stykke Delfiakake er nok. Send fatet videre!

Ø

Øl. Vi har Lofotpils å kjøpe i butikken, men mange brygger også sin egen øl. Ring på naboens dør og spør om å få smake!

Å

Årene går, fjellene står og etter jula har du kanskje litt tjukkere lår. Likevel begynner vi å glede oss til neste jul allerede i februar.