Denne artikkelen sto opprinnelig på trykk i juli 2018.

RÅTT

– Det er første gang vi har svingt til venstre i krysset på E10, sa gutta i Senjahopen, som ristet taktfast på hodet da vi spurte om de angret på valget om å spille på ÅrsteinØYA. – Dette er bare rått!

Cowboyrockerne toppet stemningen fredag kveld, med sin umiskjennelige stil og energi som går hjem hos de fleste. Klistremerker og t-skjorter med bandet sin logo gikk igjen overalt – også lengst framme mot scenen, der helgas yngste festivaldeltakere utgjorde en utholdende gruppe fans.

Henrik Sandnes fra Senjahopen skrev autografer for ivrige unge festivaldeltakere. Foto: Karianne Steen

DOBLET SIDEN FJORÅRET

Den har liksom bare kommet ut av det blå, denne festivalen til venstre i krysset – på Årstein, i Austre Vågan. Men allerede på andre året kjører ÅrsteinØYA fullt hus og stormende jubel. 13 mennesker bor der til vanlig. I helga ble de 800, med publikummere, musikere og frivillige. Og barn. Mange barn. – I hvert fall 100, og de går inn gratis, forteller Knut Årstein for festivalarrangørene. – Vi har doblet publikumstallet, og det føles ganske stort for oss, sier Årstein, som innrømmer en del våkenetter tidlig på året før de så at billettsalget begynte å ta av.

Arrangørene ser at området tåler flere folk. Men de har bevisst valgt å stoppe ved 600 billetter. – Vi har plass til å ta inn 2500 mennesker hvis vi vil det. Men vi ønsker å sikre en kvalitet, som går på stemning og god mat, for eksempel. Og så langt ser vi at det går som planlagt. Vi er veldig glad for at så mange folk har valgt å bruke helga her på Årstein, og for at vi har fått den familiestemningen som vi ønsket å gjenskape fra i fjor. – Når ungene trives, trives de voksne!, smiler Årstein.

Lille Isak (9 uker) var ÅrsteinØYAs yngste festivaldeltaker. Her sammen med pappa Gjert Eirik Olsen og mamma Marie Fleurine. Foto: Karianne Steen

Les også:Ble hyret for 12 dager, for over to måneder siden: – Jeg viste litt godvilje og valgte å bli værende lenger

FEST FOR DE YNGSTE

Ønsket om å tilby et familiearrangement gjenspeilte seg også i repertoaret. Det var lagt opp med en fin stigning, og arrangørene hadde hentet inn artister som så ut til å fenge de fleste. MGP Jr.-vinner, Thea Floer Kulseng, som for anledningen hadde med seg unge dansere fra Aorta dansekompani på scenen, gikk rett hjem hos de yngste.

– Dette er min aller første autograf!, sier Brita Skare Malvik, som står oppført som Birri på repertoaret, sammen med musikerne Øyvind Gjerløw, Bjørn Sindre Barstrand og Christoffer Mathisen. Birri, som bor og arbeider i Svolvær, har rukket å bli en etablert artist siden vi hørte henne under LofotJazz i 2017. Hun som vil ha autograf, er Marie fra Svolvær, og hun har hørt Birri før. – Ho mamma synger i koret til ho Brita, i Soul Savvy!

Skare Malvik virker fornøyd bare minutter før bandet skal på scenen. – Følelsen er som den skal være, med litt bobler og masse energi. Vi gleder oss. Dette er en fantastisk festival, og vi er så imponert over tilretteleggingen her på festivalområdet!, sier Birri.

Birri skrev sin første autograf på ÅrsteinØYA. Foto: Karianne Steen

SMINKETELT TIL HO KARI Det er ikke bare de 600 festivalbillettene som har gått unna. Det har også vært rift om å få en plass i dugnadsgjengen på rundt 60 mennesker. Knut Årstein forteller om flat struktur i organiseringen, der det meste har gått på skinner. – Det er takket være alle, sier Årstein, som allikevel vil trekke fram årsteinmannen Sten Håvard Jakobsen spesielt. – Tusenkunstneren Sten Håvard har gått i bresjen for å bygge dusjer og toalettanlegg til festivalpublikummet. Med den negative oppmerksomheten som har vært rundt turisme og dårlige sanitærforhold, ville vi prøve å tilrettelegge skikkelig, sier Årstein. Og skikkelig har det blitt. Våganavisa tar turen rundt hjørnet der fornøyde festivalgjengere finner det de trenger av både doer og dusjer i delikat design. Anlegget er kommet for å bli, til glede for turister også etter festivalen.

En annen hedersmann er Torbjørn Mikalsen, som med sine 77 spreke år må være den eldste i dugnadsgjengen. – Han Torbjørn har snekret benker og bord, og stativ til en drøss med vaskeservanter borte i campingområdet. Det er rene kunstverkene, skryter Gunnar Aarstein. Han Torbjørn selv smiler kledelig beskjedent, og medgir at han også har vært med på å sette opp telt. – Artistteltet fikk tregolv og sofagruppe. Og ho Kari Bremnes måtte få sitt eget sminketelt, med speil i helfigur, sier Torbjørn, og viser oss et eget lite telt i teltet.

Torbjørn Mikalsen (77) er eldste dugnadshjelper til ÅrsteinØYA. Her sammen med Gunnar Aarstein. Foto: Karianne Steen

– EN ANERKJENNELSE FOR BYGDA

Gunnar Aarstein skal til Engeløya og hente en artist, så han kan rekke lydprøven. – Det er trommeslageren i Rustholk. Båten er 17 fot, og jeg tar med sønnen min, sier Aarstein, som satser på godt vær over fjorden. Han synes det er stort at det kommer så mange mennesker til Årstein denne helga i juli. – Det føles som en anerkjennelse av bygda på alle vis. Det er veldig viktig både for oss sjøl, og for folk sitt syn på utkantene. Vi er få folk, men vi får det til!, sier han.

LA FERIEN TIL FESTIVALEN

Blant de som har tatt turen til ÅrsteinØYA er Line Sæthre Blomstrand fra Svolvær, som har ankret opp med båt ved festivalområdet. Blomstrand og familien har faktisk planlagt ferien rundt festivalen. – Ja, vi har hytte i Raftsundet, vi kjenner folk her, og vi må bare støtte hyttenaboene våre som er med på dette. Man kan jo ikke gå glipp av dette, når man ser seg rundt og ser hva de har organisert for å få til denne festivalen, smiler Blomstrand. – Her må vi være!

Line Sæthre Blomstrand (t.v. bak) hadde tatt turen til ÅrsteinØYA med familie og venner. – Her må man være! Foto: Karianne Steen

– HO DER KARI KOMMER!

Andrea Milde Øhrn fra Kabelvåg har også kommet sjøveien sammen med familien. Det er første gangen de har barna med på festival. – Det føles trygt og godt, med masse kjente folk og et veldig fint arrangement, sier Øhrn, og rapporterer om ordentlig festivalstemning også i båthavna, der båtene har lagt seg utenfor hverandre. – Det er som en egen organisme der nede, smiler Øhrn.

Stedatteren Emma synes det er artig å være barn på ÅrsteinØYA. Hun har selvfølgelig fått med seg Thea Floer Kulseng, og ser fram til å være festivaldeltaker hele helga. – Vet du om noen av de andre artistene som kommer? – Ho der Kari kommer! smiler Emma.

Andra og Emma fra Kabelvåg syntes det var trygt og godt på familiefestival. Foto: Karianne Steen

Og ho Kari er selvfølgelig Lofotens egen Kari Bremnes, som kom som det store trekkplasteret på ÅrsteinØYAs andre dag. – Kari. For meg er du sangen om Nord-Norge, skrev en lykkelig festivaldeltaker på facebook sent lørdag kveld, da ho Kari og alle de andre var gått av scenen. Det samme kan kanskje sies om ÅrsteinØYA.

Sangen om Nord-Norge. Kari Bremnes var det store trekkplasteret på ÅrsteinØYA 2018. Foto: Mirjam Saarheim

ÅRSTEINØYA 2018

Dato: 13-14. juli. Andre festival siden oppstarten i 2017. Publikummere: 600 voksne, og rundt 100 barn Artister: Kari Bremnes, Hollow Hearts, Senjahopen, Neil McSweeny, Rustholk, WWB Trio, TooRaLoo, Driveshaft, Din Freundin, Birri, Immer Wirkola, Marie Lindgaard Løvstad, Thea Floer Kulseng.

Les også:Alicia (28) overtar Vi 2 - reiste til Italia for å planlegge ny salong