Foredraget, som er basert på boken ved samme navn, tar utgangspunkt i journalistens egen familie.

For et par tiår siden fant nemlig Magnus et gammelt amerikabrev, signert onkelen Edwin.

Det viste seg at onkelen, som hadde utvandret til Amerika i 1903, først skrev hjem til familien 47 år etter at han vandret ut. Foredraget følger Edwins 70 år lange liv og begivenheter, fra fødsel til død.

– Han har lagt ned et stort arbeid, fra han fant brevet i en gammel kiste, til det ble bok mange år senere. Det innebar sju turer til nordre midtvesten, der han gravde for å få mest mulig informasjon, sier produsent ved Lofoten kulturhus, Lasse Mellingsæther.

Foredraget «Brevet fra Minnesota», er et samarbeid mellom Lofoten kulturhus, Vågan bibliotek og Vågan historielag. Fra venstre: Anders Holmen fra Vågan historielag, produsent ved Lofoten kulturhus, Lasse Mellingsæther, Gertti Mändla fra Vågan bibliotek, og Mari Krane Meby, som er markedsansvarlig ved Lofoten kulturhus. Foto: Vidar Eliassen

Naturlig samarbeid

Foredraget er et samarbeid mellom Vågan Historielag og Vågan bibliotek. Mellingsæther synes det var naturlig å kontakte de to, siden de holder på med historie og bøker.

– Jeg applauder arrangement der vi kan jobbe sammen, sier leder for historielaget, Anders Holmen.

Mye utvandring fra Vågan

Selv om historielaget i hovedsak driver med lokalhistorie, understreker Holmen at foredraget til Magnus er relevant siden det også var mye utvandring fra Vågan i sin tid.

– Min far, for eksempel, hadde åtte søsken, der seks av dem utvandret til USA, sier han.

– Det er nok flere her i lokalområdet som har slektninger som utvandret til USA, sier Mellingsæther.

Relevant for voksne

Med «Brevet fra Minnesota», ønsker kulturhuset å tilby noe som er relevant for voksne.

– Dette er både for de som er interessert i historie og som har familie som utvandret til Amerika. Men vi håper også at noen litt yngre kommer, sier han.

– Foredraget er også relevant med tanke på filmen Utvandrerne som går på kino nå, sier markedsansvarlig ved Lofoten kulturhus, Marit Krane Meby.

Journalist og forfatter

Jon Magnus var utenriksjournalist VG i over 40 år, der han blant annet virket som korrespondent i London, New York og Berlin. Han har i tillegg gitt ut flere bøker.