I 2021 fyller Heimevernet 75 år. Lokalt skal dette feires med fem paradekonserter i regionen, blant annet i Svolvær tirsdag formiddag.

Det var 6. desember 1946 Heimevernet (HV) ble formelt opprettet. HV har siden da blitt en viktig del av Norges beredskap og består nå av 40.000 soldater over hele landet.

PARADEKONSERTER

Sammen med Hærens musikkorps ønsker Nord-Hålogaland heimevernsdistrikt (HV-16) lokalt å markere jubileet med paradekonserter i Svolvær, Sortland, Harstad, Narvik og Tromsø.

Førstkommende tirsdag, i lunsjtiden mellom klokken 12.00 og 13.00, kan man ønske velkommen til paradekonserten i Svolvær. Det skjer inne i Lofoten kulturhus. Konserten er gratis og åpen for alle, men i henhold til smittevernreglene vil gjestene bli registrert.

Heimevernets soldater har sørget for lokal beredskap gjennom 75 år og er en viktig del av Norges forsvar, også i fremtiden. Og det er nettopp soldaten i Heimevernet man ønsker å trekke fram under paradekonserten. Hærens musikkorps lover blant annet fanfare for soldatene på bakken, Heimevernets nyskrevne jubileumsmarsj, og Trumpets on leave hvor selveste sjef HV-16 trer inn i trompetrekken.

Ordfører Frank Johnsen vil også være tilstede og si noen ord til jubilanten. Sjef HV-16, kommandør Jon Ivar Kjellin, er konsertens konferansier.

– HV-16 har valgt å markere HVs 75-årsjubileum i fem utvalgte kommuner der hvor HV er sterkt tilstede. Vi er i tillegg så heldig at vi har fått Nord-Norges eneste militærkorps, Hærens musikkorps, med oss på laget, sier Kjellin.

TAKKER HV-SOLDATENE

– Med slike paradekonserter får vi takket våre HV-soldater for en glimrende innsats, og ikke minst alle arbeidsgiverne og familiene som bidrar for at HV-soldatene kan gjøre en innsats for fellesskapet. Noe vi kanskje spesielt har sett nå under pandemien hvor soldater fra hele distriktet, også fra Lofoten, har bidratt med grensekontroll på Bjørnfjell, sier Kjellin.

Kommandør Jon Ivar Kjellin er sjef for HV-16.

Hærens musikkorps består av 27 profesjonelle musikere og vil under paradekonsertene ledes av dirigent Kai-Grinde Myrann.

– Hærens musikkorps takker HV-16 for oppdraget med å feire Heimevernets 75-årsjubileum med paradekonsertturné. Vi har pakket musikalske godbiter i reisekassene og gleder oss til å møte publikum fra Svolvær i sør til Tromsø i nord, sier Merete Jakobsen Klæboe, som er produsent for korpset.

– Vi ønsker alle venner av Heimevernet og Hærens musikkorps velkommen til gratis utendørs lunsjkonsert i din by, sier duoen.