Redaksjon

Til sommeren fylles Lofoten igjen med klassisk musikk. Årets festival består så langt av 15 konserter, hovedsakelig på kveldstid. På tradisjonelt vis starter det hele i Lofoten Kulturhus mandag 11. juli og avsluttes i Buksnes Kirke lørdag 16. juli.

– Vi ble ferdige med programmet i fjor høst, og det har vakt begeistring hos både vårt kjernepublikum og flere utenlandske turoperatører. Nå er salget godt i gang. Programmet har stor variasjon og stor spennvidde. Som alltid er målet at hver eneste konsert skal være et høydepunkt. Det mener vi å ha fått til, forteller festivalsjef Knut Kirkesæther.

Bakgrunnen for at Lofoten har en pianofestival, er at det i årene 2007 - 2019 nærmest trillet inn konsertflygler av merket Steinway & Sons. Hele 10 slike befinner seg nå i kirker og kulturhus. Som pianofestival er det helt naturlig at pianoet får mye plass i programmet. Likevel er kun noen få av konsertene rene pianorecitals. Ettersom pianoet er helt sentralt i store deler av kammermusikken, er også dette repertoaret viet stor plass. Med fire soloblåsere fra europeiske symfoniorkestere, er det duket for en enda større variasjon enn vanlig. Festivalens eget «husband» Engegårdkvartetten, er som alltid en naturlig del av programmet.

– Tidligere har vi invitert flere strykere til festivalen og laget kammerorkester, men i år har vi tenkt litt nytt. Med flere blåsere har vi muligheten til å spille annen type musikk, både med og uten piano. I tillegg ser vi frem til et gjensyn med Johannes Held, barytonsangeren vi ble kjent med i 2019. Aldri før har en sanger vakt slik begeistring hos oss, sier Kirkesæther.

Internasjonale artister

Lofoten Pianofestival ble første gang gjennomført i 2014, men har allerede rukket å gjøre seg bemerket internasjonalt. Et bredt utvalg av verdens fremste pianister har vært i programmet, og flere av dem har kommet tilbake. Også i år er listen av celebriteter lang, med pianistene Denes Varjon (kunstnerisk leder), Shai Wosner, Izabella Simon, Roman Rabinovich, Paul Lewis, Kathryn Stott, og Ryoma Takagi.

– Vi har vært heldige, men jeg vil også si at vi har vært gode til å knytte til oss kontakter og nettverk som gjør jobben enklere. Vi merker at stadig flere av musikerne allerede har hørt om festivalen før vi kontakter dem. Det gjør det mye enklere å friste dem til Lofoten, smiler Kirkesæther.

Arrangørene har jobbet med festivalen i over 2 år. Med ulike restriksjoner har forberedelsene vært preget av usikkerhet og uforutsigbarhet. Likevel er de nå trygge på at det blir festival.

– Å drive festival under en pandemi er utfordrende med restriksjoner som hemmer oss fra å ta i mot publikum. Når vi i tillegg jobber med et internasjonalt marked, kommer det ytterligere faktorer som innreise – og utreise. Vi opplever nå at det er stabilt og trygt, også ute i verden. La oss bare håpe at det forblir slik, avslutter Kirkesæther.

Les også:Rekordhøy påmelding etter flere års koronapause