− Det er spesielt spennende å kunne vise frem tre Widerberg i en og samme utstilling. I over 40 år som maler og grafiker har Frans Widerberg (1934-2017) hatt en markant og enestående posisjon innen norsk samtidskunst med bruk av primærfargene rødt, gult og blått, i tillegg grønt. Motiv av ryttere, svevere, vinget og lange figurer i tidløse landskap uten bestemt sted, forteller May Linn Hjørnevik på Galleri Lofoten.

Krigsperre (1980) av Frans Widerberg

FRANS WIDERBERG

Utstillingen til Frans består av 17 malerier. Store olje malerier og noen av hans beste litografier. Frans Widerberg var svært populær som kunstner og var i den situasjon at han ikke behøvde å selge alt underveis. Derfor er bildene som her stilles ut sjeldne og de er i familiens eie. Galleri Lofoten har fått anledning til å låne dem av familien til denne utstillingen.

NICO WIDERBERG

Nico Widerberg, sønn av Frans Widerberg, har holdt nærmere 50 separatutstillinger og gjennomført imponerende 60 utsmykningsoppdrag. Blant de mest profilerte er monumentene av Thor Heyerdahl og Trygve Lie, utsmykning av Regjeringsbygget, Gardermoen hovedflyplass og Northumbria University i Newcastle.

− Utstillingen i Galleri Lofoten inneholder et rikt og flott utvalg skulpturer. Deler av utstillingen er til salgs. Skulpturene er i granitt, bronse og glass. De er alle laget de to-tre siste årene, forteller Hjørnevik.

Fotografi av Thomas Widerberg

THOMAS WIDERBERG

Thomas Widerberg, sønn av Frans Widerberg og bror til Nico Widerberg, er utdannet komponist og musiker, men jobber primært som kunstfotograf og stiller ut fotografier. Det er landskapsmotiv og da med fokus på natur og nordlys. Som kunstfotograf er han opptatt av å tematisere stillhet og ensomhet, ikke den negative ensomheten, men den positive selvvalgte.

SPENNENDE Å STARTE ÅRETS SESONG

Galleri Lofoten inneholder i tillegg en permanent utstilling med nesten 70 malerier av nordnorsk natur. Dette er en av Norges største kunstsamlinger avnordnorske malerier fra perioden rundt forrige århundreskifte. I løpet av året 2020 ble det gjort tre nye innkjøp til denne utstillingen. Malerier fra blant annet Adelsteen Nordmann (1848-1918).

− Lars Lerin har vært utstilt i Galleri Lofoten siden sommeren 2019. Han blir med oss videre med nye arbeider i egen avdeling. Lars Lerin bodde selv i Lofoten i mange år og har malt mange flotte og store akvareller med Lofoten som inspirasjon, sier Hjørnevik.

I tredje etasje ser man en historisk museumsutstilling fra kyst og kulturlivet i Henningsvær, i tillegg til salgsutstilling av Ørnulf Opdahls grafiske arbeider.

− Det er spennende å starte årets sesong med ny utstilling. Vi har et stort fokus på smittevern. Det er pålagt med munnbind under omvisningene, avslutter hun.

Gjester kan melde seg på tre ulike tidspunkt. Kl 15:00, 16:00 og 17:00. Påmelding til maylinn@galleri-lofoten.com.