I 2018 slapp Kajander, eller Bendik Kajander som musikeren fra Ørsnes i Lofoten egentlig heter, debut-EP-en «Kajander».

Siden den gang har det vært stille fra ham, hvert fall på den musikalske fronten.

– Hvorfor tok du et steg tilbake?

– Når det starta og jeg slapp min første låt gikk det veldig fort, og jeg ble kasta inn i en tørketrommel med konserter og slikt. Jeg studerte rettsvitenskap i Tromsø og ble veldig, veldig sliten etter noen år, forteller han.

Kajander sier at timingen på koronaen passet ham. Han fikk seg en pause og kunne lage musikk slik han ønsket.

– Jeg har brukt pandemiårene til å skrive masse ny musikk, og jeg har kunnet vært kreativ over lengre perioder, forteller han.

Slipper sommerlåt

Den første låten ut er «Grenseløs», og timingen alt fra vilkårlig.

– Det er en skikkelig sommerlåt med høy energi, så den måtte ut akkurat nå, sier han og ler.

Han forteller at musikken har utviklet seg de siste tre årene.

– Denne sommerlåten har mye energi, som også en del av mine tidligere låter har, men den har fått en litt ny drakt - det er som om man har vært på shopping og fått nye klær, sier han.

– Å ta ansvar for eget liv

Ifølge Kajander har han innsett at musikken hans alltid reflekterer hans emosjonelle tilstand, enten han vil det eller ikke.

– Tekstene er alltid et speil til meg selv, og det vil de fortsette å være. Nå kan man si at det er i samme landskap som før, men at det har fått en ny drakt og en annen artist – som ikke er den samme som før, men som har utviklet seg.

Det handler om å bli voksen.

– Det har vært et veldig viktig skillepunkt i livet for meg når det gjelder å virkelig ta ansvar for eget liv. At man ikke lener seg på noen tanker eller ideer om at noen gjør jobben for deg, men at det er brutalt og at du må gjøre jobben selv. Man må virkelig spørre seg selv om man er villig til å gjøre jobben som kreves for å ta vare på seg selv, sier han.

– Innsikten gjør at jeg gleder meg veldig til å slippe musikk igjen, og at jeg ønsker å formidle det jeg har på hjertet, tilføyer han.

Anvender jusskompetansen

Kajander har ikke bare brukt pandemitiden til å skrive musikk. Han jobber nå jurist for Creo, forbundet for kunst og kultur. Organisasjonen er landets største kunstnerorganisasjon, med over 9.000 medlemmer.

– Jusstudiet var så kjedelig at jeg måtte revurdere valgene mine, men jeg endte opp med å fullførte studiet. Etter en god del år i musikkbransjen begynte jeg å lære meg en del ting om bransjen, kan du si. Særlig om platekontrakter, opphavsrettigheter og slikt, som er viktig for mange som utøver kultur, forteller han.

–Jeg jobber med utfordringer som er knyttet til musikkbransjen og det juridiske, legger han til.