Det er høst og skolestart. Og i år som i fjor, og forsåvidt i flere år nå, er det nok en gang problemer for skoleungdommen som skal finne seg et sted å bo den tiden de er i Vågan.

For de siste årene har stadig flere av de med ledige leiligheter og hybler funnet ut at det er like mye, om ikke mer, penger å tjene på å leie ut til turister i løpet av to travle sommermåneder, som å leie ut til ungdom de 10 resterende månedene av året.

Vi kan ikke si annet enn at vi forstår at folk velger denne løsningen. Det er sannsynligvis mye mer komfortabelt enn å ha en vilter ungdom innenfor husets fire vegger gjennom store deler av året.

Men, for de som skal slåss om de få hyblene som er ledige, betyr det selvsagt at prisene presses oppover. Det blir stadig vanskeligere og dyrere å komme inn i dette markedet.

For vår del vil vi ønske at flere tar inn hustrengende ungdom i vinterhalvåret. Selv om det kan være behagelig å ha en hybel eller leilighet stående tom, bør man føle på en forpliktelse til å hjelpe de som trenger det.

I dagens avis skriver vi om et utleieobjekt i Henningsvær som er lagt ut for leie. Her bor hjemmelshaveren selv i 1. etsjen, mens fem soverom er ute i markedet for korttidsleie.

Problemet er at dette ikke er en bruk av huset som er godkjent, og kommunen mener det er næringsvirksomhet som pågår. I tillegg må eieren av huset gjøre en brannprosjektering av underetasjen der det er opprettet leilighet.

Det kan være verd å merke seg for noen og hver. Spesielt de med litt eldre hus, som normalt bare er godkjent med én boenhet. Om huset da har fått flere leiligheter eller er bygget om i stor grad, kan det bli en kostbar affære å få godkjent huset. Og når hardt settes mot hardt, er det kommunen som sitter med de beste kortene.

Derfor kan det være en idé å undersøke om huset du bor i faktisk brukes i henhold til hva det er godkjent etter.

De siste årene er det flere som har fått seg ubehagelige overraskelser i form av pålegg fra kommunen. Enten fordi de har leid ut på Aribnb, eller varsel fra naboer om mer trafikk inn og ut av huset enn man skulle forvente.