Som politikere er det lett å komme med mange gode forslag til hva man skal gjøre bare man får komme i posisjon, eller beholde sin posisjon. Nye vyer for kommunen og alle tingene vi skal prioritere. Vågan kommune har pr i dag en utfordrende økonomisk situasjon noe som senest ble illustrert på NRKs velgerguide der vi er en to Lofotkommuner med «krevende økonomisk» status.

Vågan Venstre skal være realistisk i den økonomiske styringen. Vi som kommune er helt nødt til å tenke oss om på hvordan vi bruker innbyggernes penger fremover. På samme tid har ikke kommunen råd til å kutte alt heller. Gjennom å gjøre smarte investeringer kan vi gjøre Vågan til en attraktiv kommune både for å bo og for å drive næringsliv.

Vågan ligger både langt unna det meste, men også svært sentralt. Vi er et ettertraktet reisemål både fra inn- og utland. Dette krever blant annet at infrastrukturen må fungere, både vinter og sommer. Vi har også et næringsliv som er avhengig av at både gods- og persontransport går smertefritt. Gjennom å jobbe for å beholde dagens flyplasstruktur, men øke antall FOT-ruter, opprette bybuss og flybuss og arbeide for at standarden på E10 skal heves vil vi legge til rette for dette.

«Det å fjerne boplikten vil fjerne de kunstig lave boligprisene utenfor byene»

Dersom folk skal trives i Vågan fremover er det flere ting som er viktig, men at det er boliger som folk ønsker og har råd til er et krav. Det å legge til rette for boligbygging er greit, men for oss er det viktig at marka rundt byene våre bevares og kan brukes som rekreasjonsområde også i fremtiden.

Vågan har hatt boplikt utenfor Svolvær og Kabelvåg. Den ble innført for å hindre fraflytting fra bygdene, men vi er opptatt av at det skal være helt valgfritt hvor man ønsker å bosette seg. Det å fjerne boplikten vil fjerne de kunstig lave boligprisene utenfor byene og gi større mulighet til å flytte mellom by og bygd i kommunen. Det at hus som ikke blir bosatt blir brukt som fritidseiendommer er også en fordel da vi kan hindre at det blir tatt natur til å bygge nye hyttefelt.

Vågan har i dag ni offentlige og en privat 1-10 skole. Vi har rett i underkant av 1 000 elever i grunnskolen, men av disse går i overkant av 800 på Svolvær- eller Kabelvåg skole. Vi har høyere lærertetthet enn landsgjennomsnittet og mot sammenlignbare kommuner. På tross av dette ligger vi under landsgjennomsnittet både på elevundersøkelser og på en del faglige undersøkelser. Vi i Vågan Venstre ønsker å slå sammen flere av ungdomskolene i kommunen. For det første for å kunne bruke mer penger på elevene i kommunen fremfor å drive mange ungdomsskoler. For det andre og viktigste er at elevene skal få større miljøer og flere muligheter både faglig og sosialt. Vi har mange ønsker for hva man kan bruke disse pengene i skolene på, men et av de viktigste er å satse på å oppdatere en del fagbøker. Det finnes litt for mange eksempler på elever som enten ikke har fagbøker, eller bruker bøker som er eldre enn seg selv.

«Samarbeid mellom kommunen og frivilligheten er svært viktig»

Frivilligheten i Vågan er en hjørnestein for at det skal være bra å bo her. Samarbeid mellom kommunen og frivilligheten er svært viktig for å skape inkludering og hindre utenforskap. Venstre er opptatt av å støtte frivilligheten på ulike måter, men et minimum er at kommunale anlegg og bygg som i dag brukes av frivilligheten og idretten vedlikeholdes og driftes slik at det motiverer til deltagelse.

Vi i Vågan Venstre vil ta med oss vårt liberale syn inn i saker og jobbe hardt for å utvikle Vågan videre med fokus på trivsel, inkludering og miljøvern i alle saker.

God sommer og godt valg!