Dine meninger er viktig for oss i Høyre. Jeg vil takke alle som har tatt imot meg på mine dørbank rundt i Svolvær, takk for tiden din. Det har vært lærerikt. Godt at akkurat du engasjerer deg.

Vi i Høyre ønsker å legge til rette av fornybar energi i Lofoten. Samspillet mellom ivaretakelse og utvikling kan være vanskelig. Grønn omstilling er et av de tema som engasjerer mange velgerne i Vågan. Et av gjengangs spørsmålet jeg ofte har blitt spurt om på mine dørbank besøk er, hva kan jeg gjøre for å spare strøm? Må vi investere i vindmøller? Jeg er ingen super ekspert, men jeg kan litt.

Halve Trondhjem by får sin strøm fra vindmøller, mer når alle vindmøllene er i drift når det blåser. I 2021 produserte vindmøllene nok til 64 tusen husstander. Til sammenligning har "Aurland 1" vannkraftverk en høyere maksimal ytelse og høyere årsproduksjon enn alle vindmøllene i disse to kraftverkene på Fosen til sammen. En plass må vi tørre å starte for å få ned kostnadene.

Det kommer flere strømbesparende tiltak. Vindmøller er et satsingsfelt. Vi har flere alternativer så ikke fortvil om du ikke liker vindmøller. En mindre vindmølle kan gi en hel farm/gård nok strøm. De enkleste grep du kan gjøre daglig er, skru av vannet når du vasker håret i dusjen.

Fyll vaskemaskiner og oppvaskmaskiner før bruk, tørk om mulig klær ute i stedet for å bruke tørketrommel. Slå av lys i rom som ikke er i bruk, utnytt dagslyset mest mulig og slå av utelys på dagtid. Slå elektrisk utstyr helt av når det ikke er i bruk, unngå standby-modus og ikke la ladere, eller andre kontakter stå igjen i kontakten fordi alle kontakter «bruker/trekker» strøm. Benytt lokk ved koking og ikke bruk for store stekepanner. Bruk vannkoker for å koke vann. Du kan også dele huset inn i varme og kalde soner. Skift til leddlys over hele huset. Isolering av hus bør vurderes, men det viktigste du først kan starte med er vinduer og dører som er dårlig isolert.

Dette gir et stort varme tap vinterstid. Det finnes styrt strømsparing som koples direkte til ditt strømnett. Her må du sjekke med Enova for smart strømstyring og støtteordninger. Har du 2- lagsvinduer fra 80-tallet i dag? Bytt til lavenergivinduer, og varmetapet vil halveres.

TEK-17 gir deg opplysninger om vinduer og U-verdiene som er anbefalt etter lovens forskrifter. Jo lavere Uverdig jo bedre isolering, dette kalles lavenergivindu.

Klimaet og miljøet kan gi lavere kostnader og økte inntekter også for oss i Vågan som enkeltperson, eller næring. På Svalbard har den eneste matvarebutikken investert i solcellepanel med solcellebatteri som brukes til å lagre overskudd strøm. Denne strømmen kan brukes på et senere tidspunkt, som for eksempel på tider man planlegger å bruke mye strøm, eller i perioder hvor strømprisene ligger på sitt høyeste. Dette kan føre til enda lavere strømregninger, og redusere karbonavtrykket mer da man bruker mer av sin egenproduserte grønne strøm.

Lave temperaturer gjør solcellepaneler mer effektive: Driftstemperaturen til panelene holdes nede, noe som minsker både varmetap og slitasje. Virkningsgraden på et solcellepanel kan øke med hele ti prosent dersom temperaturen synker med 20 minus grader. I tillegg skaper snø mer produksjon av solstrøm gjennom refleksjon av sollys. Her kan nysnø reflektere sollyset nesten opp mot 100 prosent. Dette kan nemlig gi lavere kostnader og økte inntekter.

Eieren av matbutikken på Svalbard forteller at mindre penger til strøm gir dem et større rom for å sponse lokale initiativ og aktiviteter. Dette gir miljøet i Svalbard et positivt løft. Butikken sponser blant annet Longyearbyen Storband, idrettsklubben Svalbard Turn og det årlige Svalbard Skimaraton, pluss mange andre private og offentlige arrangement. Eieren forventer at lånet vil være nedbetalt innen 5-6 år.

Sparebank-1 forteller om matbutikken på Svalbard hvor de har gitt støtteordning. Enova vil gjerne gi bidrag, både med kompetanse og støtteordninger.

Enova gjør forandring i støttetiltak 01.10.23.

Vi kan alle gjøre gjøre en forskjell. Sjekk opp selv, bli med på å redde klimaet og miljøet.

Det gangner oss alle.

Takk! Med vennlig hilsen Liv Irene Ryland