Da krigen i Ukraina brøt ut, var Mathias Normann under kontrakt med den russiske fotballklubben FK Rostov, men var på utlån i engelske Norwich. Han slapp dermed å måtte forholde seg nevneverdig til den russiske invasjonen av Ukraina. Denne sommeren har det vært ventet at han skulle flytte på seg. Det naturlige var å tenke at det var fordi han ikke ville spille fotball i Russland.

Han virket å være klar for italienske Lecce, men overgangen ble ikke noe av. Hva velger Mathias å gjøre da? Han signerer for Dinamo Moskva i stedet. Landslagstrener Ståle Solbakken har uttalt at Mathias Normann var en viktig brikke under forrige kvalifisering. Men per nå er svolværingen uaktuell til videre spill på landslaget.

I Vågan kommune har vi tatt imot flere ukrainske flyktninger. De har blitt bosatt, de har fått plass på skole og begynt å bli integrert i lokalsamfunnet vårt. Hvordan vil de reagere på nyheten om at en av våre egne velger Russland? De flyktet hjemlandet sitt, på grunn av den russiske invasjonen, og endte opp hos oss her oppe i vakre Vågan kommune. Den største idrettsstjernen vi har velger Russland.

Jeg kan ikke si annet enn at dette var veldig skuffende, Mathias. Å følge fotballkarrieren din har vært utrolig spennende og gøy. Du sier du ikke vil blande politikk og fotball, men dette er mye større. Landet du har valgt har gjort utallige mennesker hjemløse.

Familier har blitt revet i stykker, hjem har blitt bombet i fillebiter, flere millioner mennesker har rømt for å ikke dø. Hva vil du si til de menneskene? Å velge Dinamo Moskva er å tråkke på alle de ukrainske menneskene som nå er en del av lokalsamfunnet vårt.

Det kan virke som valget av Dinamo Moskva ikke var gjennomtenkt. Det ble rapportert om interesse rundt om i Europa. Men valget virker å være preget av hastverk. Det er ikke en veldig stor oppgradering en gang.

Jeg er lei av spillere som bruker den samme klipp og lim-uttalelsen «Jeg blander ikke fotball og politikk». Det holder ikke. Nå håper jeg det kommer en ordentlig forklaring på valget. En forklaring som er god nok til at jeg kan skjønne det.