Fredag åpner Thons nye storstue i Svolvær. Da er det bare 12 år siden det første hotellet åpnet, den gang med et sammenkoblet kulturhus i ryggen.

Denne gang står storsatsingen på egne ben. Bokstavelig.

For det er et imponerende byggverk som sakte, men sikkert har har reist seg på kaikanten.

Da snakker vi ikke om utsiden. Den har vært omdiskutert helt siden de første skissene lå på bordet. Fra de entusiastiske, men akk så ugjennomførbare opprinnelige tegningene, til det bygget som i dag står på kaia og skinner.

Det er innsiden som er spennende. Med en spesialbygd storsal, som med høy kvalitet på det tekniske utstyret står klart for konferanser og banketter. Salen kan tilpasses for ulike formål, med vindusflater i syv meters høyde. Her skal VM i skreifiske avholdes, med spesialtilpasset hellelagt gulv som tåler en truck.

De to hotellene vil få stor grad av samdrift, og totalt mer enn 400 rom. Til sammen har de to hotellene kapasitet til 1500 konferansegjester.

Interiøret er fargerikt og lekkert. Fra gule og rosa toner på rommene til gule og grønne møbler og masse detaljer i det store resepsjonsarealet, som domineres av et hvitt marmorgulv. Lyssettingen er spennende, men alt er holdt i en varm tone med gardiner og stoffer.

Vi tror Erik Taraldsen og hans ansatte er glade nå hotellet er i fulldrift. Men høyest jubler kanskje kommunekassereren i Vågan. Med 120 ansatte er det denne typen arbeidsplasser som de nærmeste årene vil være drivkraften i Vågans økonomi. For betydningen av økt folketall kan ikke undervurderes.

I så måte blir det spennende å se hva Ringnes trekker opp av hatten i det såkalte Havnestrøket lenger opp i byen. Det prosjektet er ute til høring nå, og om alt går etter planen er det to år til vi på nytt kan åpne hotell i Svolvær.

Det er ikke alle som liker denne utviklingen, men for samfunnet rundt er det nok en nødvendighet.