Det selges båter som aldri før, og sjøen har aldri huset flere båtførere, erfarne så vel som uerfarne koronakapteiner. Denne båtsommeren slår alle rekorder. For å sikre en trygg sommer på sjøen, håper jeg også rekordmange tester alkoholfritt ved roret.

Bølgeskvulp, saltvannsluft, netter på svai og et par pils ved roret. For mange er alkoholen en fast følgesvenn på sjøen. Og selv om det kan låte idyllisk, skaper det også farlige situasjoner hver sommer.

Randi Hagen Eriksrud.

Det er mange grunner til at promille ikke fungerer når du er ute i båt. Berusete kapteiner har redusert reaksjonstid, koordineringsevne og balanse. Med promille blir du mer impulsiv, er villig til å ta større sjanser og tenker mindre på konsekvenser. Du blir betydelig dårligere på å håndtere en eventuell ulykke, og til å redde seg selv og eventuelle medpassasjerer. I tillegg blir du blir mindre svømmekyndig, og kroppen kjøles raskere ned med promille i blodet.

Hvert år får båtlivet tragisk utfall for noen, og ofte er alkohol en medvirkende årsak. I fjor var 1 av 2 dødsfall på sjøen knyttet til alkohol og/eller annen ruspåvirkning.

Med risikoen i mente, setter en god kaptein sikkerhet og trygghet først, for seg selv og eventuelle passasjerer. Derfor bytter gode kapteiner ut alkoholen med alkoholfrie alternativer.

Heldigvis har det aldri vært lettere å få i pose og sekk: ekte sommer i båt med god drikke, og trygghet. For de alkoholfrie alternativene er mange, og det finnes noe til alle anledninger.

Hva med et glass iskald eplemost, presset av sesongens fineste norske epler – mens båten duver på vannet? Eller noen kalde alkoholfrie styrepils på stranden, og norske fermenterte alkoholfrie drikker av norske urter og planter til rekene. Før det hele avsluttes med et deilig kveldsbad, akkompagnert av en mocktail.

Grunnene til å velge alkoholfritt i båten i sommer er mange, både for den trygghetssøkende og den smaksinteresserte. Vær en god kaptein i sommer – velg alkoholfritt!

Her er Av-og-tils fem råd til en trygg båttur:

  1. Bli enig om hvem som skal føre båten og dermed skal holde seg edru – også til hjemturen

  2. Husk at uforutsette ting skjer på sjøen. Med promille takler du det dårligere

  3. Bruk redningsvest eller flyteplagg, dødmannsknapp, kart og annet sikkerhetsutstyr

  4. Meld fra til politiet om uvettig kjøring eller mistanke om promillekjøring

  5. Lær deg sjøvettreglene

Randi Hagen Eriksrud

Generalsekretær i Av-og-til