De siste tiårene har Lofoten grodd igjen. Det være seg grøftene rundt husene vi bor i, hagene eller langs veiene. Spesielt det sistnevnte har blitt et tema nå, det går på trafikksikkerhet langs hovedfartsåren E10, og det er kanskje ikke noe vi ønsker å vise fram for de som kommer på besøk her.

Her burde vegvesenet ta et større ansvar. De er flinke til å ta kantklippingen, men den strekker seg som oftest bare et par meter ut i grøfta. Buskaset som vokser langs veien er det liksom ikke så farlig med. Ofte får det vokse så mye at det kan være vanskelig å se rundt svingene. Her burde vegmesteren ta seg en årlig tur langs veien og merke ut felt for hogst.

For selv om det ikke virker slik når vi ser at regnet høljer ned i ukesvis, så har vekstforholdene i Lofoten vært gode de siste årene. Det er bare å ta en titt på busker og kratt i ens egen hage, der trærne ser ut til å ha meget gode vekstforhold. Spesielt med en fin vår og varm inngang på juni i år, er det mange trær som har hatt en strålende sommer så langt.

Da kan det være lov å minne på at det går an å ta motorsaga eller øksen fatt. For om man venter til trærne har blitt virkelig store er det ikke bare vanskelig, men kan også være livsfarlig å få dem ned på en forsvarlig måte.

I Lofoten er det heller ikke alle som rydder grøfta utenfor gjerdet. Heller motsatt, at man lar ugresset vokse vilt, både løvetann og verre sorter får lov til å spre seg uhemmet. I vårt naboland Sverige har de kultur for å rydde grøftene, og for de som har lagt merket til det; det gjør en forskjell. Så vår oppfordring er å ta gressklipperen, eller i verste fall ljåen, fatt og gjør det ryddig og pent rundt huset.

Den samme oppfordringen går til kommunen. Vi laget en sak forleden der vi så på asfaltjungelen Svolvær. Der kom det fram at parkvesenet skal vekkes til live igjen. Og det trengs, når man ser på hvordan parker får lov til å forfalle. Det er mange andre tettsteder som bruker en slant på å pynte med blomster. Det hadde for eksempel ikke vært for mye forlangt at man brukte litt energi på den såkalte gågata i Svolvær. Det er ikke uten grunn at mange kjører rett gjennom gata, uten noen gang å oppfatte at det er en gågate.