I sak om evaluering av Lofoten Kulturhus KF og forslag til ny organisering som inkluderer allmenn kultur , og uttalelser i media, kunne det vært skrevet mer. Til en god beslutning, trengs et godt beslutningsgrunnlag, og en helhetlig forståelse. En skeiv og tynn fremstilling, er ikke beste utgangspunkt. Blant annet usynliggjøres allmenn kultur nok en gang. Ja, det er evaluering av kulturhuset som er utgangspunktet, men en har tatt konklusjoner for allmenn kulturområdet, og det ene bør således følge det andre.

I de kommuner hvor allmenn kultur ( kultur og idrett), er samlet i en enhet, er det veldig ofte fordi de ulike fagområdene er fysisk samlokalisert. I kommuner som satser helhetlig på områdene, er det god fagkompetanse innen de ulike felt på et meget omfattende felt. Selv om en jobber med ulike felt kultur-fritids, idretts- og friluftstilbud, bibliotek, kulturhusdrift, kino, kulturskole, kulturminner, kunst og mer, så vil det være gode synergieffekter i tverrfaglige prosjekter. Den andre fordelen, er at en har et kollegium i det daglige, og må ikke sitte for seg selv. Det kan ikke undervurderes, uansett tjeneste.

Det er betydelig forskjell på sentrale områder innen kommersiell kulturhusdrift, og kultur og idrett. Der det er samkjørings- og synergieffekter å hente, så er det til type lokale forestillinger, og annet lokalt samarbeid som f.eks kulturhuset har med Vågan bibliotek. i lignende regioner på ca. samme størrelse som Vågan, vil en finne eksempler på kommersiell drift (AS), kommunalt foretak eller kommunal drift. Der det er kommunal drift, er det som oftest, en fysisk samlokalisering.

Da kultur og idrett lå under Kultur i Vågan KF, var det ikke til fordel for allmenn kultur. Gitt konkurranse fra streamingtjenester og øvrig samfunnsutvikling, er det på tide å se på hvordan kinotilbudet best kan driftes videre i Vågan.

Kulturhusdrift er ingen enkel øvelse. Mange kulturhus har utfordringer i forhold til drift. En må hele tiden endre seg. Det er mulig å finne andre regionale kulturhus som i enda større grad har utviklet sitt lokale fokus. Disse har ofte en ok driftsøkonomi. Med mer utviklet lokalt fokus, vil kulturhuset bli mer brukt, har blitt erfart. Tilgang til nok ressurser en en forutsetning.

Det vil være bra for alle om Lofoten kulturhus KF har grunnlaget for et sterkere lokalt fokus . Eksempel på et godt lokalt samarbeid er Sceneverftet, som hadde sitt utspring i Vågan kulturskole. Her er det en god samkjøring og godt samarbeid mellom kulturhus, kulturskole og foreningen Sceneverftet. Kulturskolen her i Vågan legger igjen et godt avtrykk for kulturopplæring av barn, unge og nå voksne.

En av de større utfordringene i Vågan, er at det ikke eksisterer en helhetlig kulturplan med klart definerte strategier, og det har vært fraværende over flere ti år. Hvis en ikke har en helhetlig oversikt over det som finnes i Vågan, hva gjør det med forståelsen for når større avgjørelser skal tas? En helhetlig kulturstrategi må flere politikere etterspørre tydelig.

Det er veldig mye bra i Vågan innen kulturområdet både store, mellomstore og mindre satsninger, som gjør seg bemerket regionalt og nasjonalt. Dette kunne det vært skrevet mange mange sider om. Noen ting er synlig, andre ting er ikke like synlig for mange nok.

Innen frivillighetsområdet er det veldig mye godt arbeid. Et så omfattende fagfelt, som har så STOR betydning for bolyst, bli lyst og tilflytterlyst i enhver kommune, kan ikke overlates til at en må kjenne de rette personene, for å få gjennom gode prosjekt.

Å fjerne en stilling innen et ganske tynt besatt kultur- og idrettsområde, er ikke logisk å skulle bidra til et kulturtilbud. Antall lederstillinger er et naturlig fokus å ha i omstillingsprosesser, det bør gjelde alle enheter og støttefunksjoner i så fall.

Godt lederskap er en viktig forutsetning i alle organisasjoner og virksomhet. En god leder spiller sine medarbeidere gode, gir god støtte når vanskelige prioriteringer må tas, og ivaretar medarbeiderne sine med respekt, og god mellommenneskelig oppfølging. Lederutvikling bør ha høy prioritet i enhver organisasjon.

Den allmenne delen av kultur og idrett, består av viktige lavterskeltilbud, og en frivillig sektor i Vågan, som yter mer enn noe kan forvente. Gode kulturtilbud er ikke opp til noen få enkeltstående å definere. Gode kulturtilbud, er det som betyr noe for den enkelte. For mange kan dette være tilgjengelige lavterskeltilbud. Selvbetjentløsninger her og der, er et supplement, det kan aldri erstatte menneskekontakt, samarbeid og kreativt virke.

Det eksisterer gode eksempler på kreative nettverk i Vågan, her er likevel et uforløst potensiale. Det er i møte med andre mennesker, at gode ting skjer. Et annet uforløst potensiale er innen utvikling av kulturnæringer, en raskt voksende bransje i landet.

I 2021 kunne en lese i Lofotposten at arbeidet med portalen Ta Spranget stoppet opp pga pandemien. Her var det bevilget penger for å utvikle en portal rettet mot både tilflyttere enkeltpersoner og bedrifter, og eksisterende innbyggere, for å få frem mulighetene som finnes i Vågan. Dette arbeidet skulle blitt sluttført, eller erstattet.

Det kan dels har vært en hvilepute at innbyggerantallet i Vågan øker, i motsetning til en del andre kommuner i nord. En bør se bak tallene. Det er mange som flytter fra Vågan etter 1-2 år. Dette har betydelige kostnader for samfunnet. En vil ikke klare å få alle til å bli, noen vil komme for å oppleve Lofoten fjell og hav en kort periode, men det burde være en klar ambisjon om at færre flytter vekk. Kompetanse forsvinner, unge voksne forsvinner osv. Det er mer enn gode kulturtilbud som har betydning her, som bolig, jobb, helsetilbud, offentlig kommunikasjon m.v. Likevel så er gode og tilgjengelige kulturtilbud, av stor betydning for rask og god integrering og inkludering i lokalsamfunnet.

Det som får folk til å trives det de bor, er i møte med andre mennesker. Det er suksessfaktor å støtte opp under, og utvikle gode møteplasser. Selv har jeg vært så heldig at jeg har vært i direkte kontakt med over 100 lag og foreninger i Vågan, om antall ildsjeler truffet har forlengst passert over 500 personer, og har jobbet innen kultur og idrettsfeltet i over 18 år og tør si jeg har skaffet meg en viss oversikt, over faktorer som har betydning. Frivilligheten i Vågan utgjør over 500 årsverk, og fortjener et mer helhetlig fokus og sterkere anerkjennelse.

Et konkret forslag, Vågan kommune vedtar å utarbeide en forpliktende helhetlig frivillighetspolitikk. Det er på tide at enkelte beslutningstakere slutter å si, hva kan dere gjøre for oss? Det er på høy tid at beslutningstakere snur på flisa, hva kan vi gjøre for dere frivillige? I flere kommuner som har utarbeidet frivilligmelding og har et helhetlig fokus, så må bl.a. ledere rapportere konkret på hvordan de samhandler med frivilligheten. Dette styrker bevisstheten rundt frivilligheten, i tillegg til andre konkrete tiltak som følger.

Konkret forslag nr. 2, start med et betydelig sterkere fokus på lokale beredskapsorganisasjoner, og still spørsmålet, hva kan vi gjøre for dere? Enkelte næringsaktører nyter godt av besøkstrykket til Lofoten og Vågan, her er det flere som burde tatt sitt samfunnsansvar, og forpliktende støttet lokale beredskapsorganisasjoner fremover. Blir det noe av et felles bygg i Osan, er dette et riktig skritt på veien.

Generelt er det slik at frivillige organisasjoner i snitt bruker mellom 30-40 % av tiden sin, til å skaffe inntekter for å drifte virksomheten. Når staten dessverre ikke tar sitt ansvar tilstrekkelig, er det foreløpig opp til lokale aktører å understøtte dette utrolig viktige frivillighetsarbeidet.

Tilrettelegging av friluftsliv er viktig for fastboende og besøkende. Folkehelsefondet var et godt initiativ, men det ble ikke markedsført, og derfor for lite benyttet. Det bør gjenoppstå, f.eks kalt bolystfond, hvor flere enn kommunen er bidragsytere. En god satsning er Aktiv Kabelvåg, som har latt seg realisere fordi kommunen eier et betydelig areal inn i marka, statlig satsning og forpliktende kommunalt bidrag. Til alle beslutningstakere og bidragsytere, Sluttproduktet blir noe å være stolt av, på nasjonalt nivå. La dette være til inspirasjon for videre utvikling til/i Svolværmarka, og gode friluftsområder ute i grendene, og samarbeid godt med friluftsrådet og frivillige organisasjoner i årene videre.

Idretten i Vågan aktiviserer flere tusen medlemskap gjennom sine nærmere 30 idrettslag. Den frivillige innsatsen i denne sektoren utgjør over 100 årsverk i omfang. Denne sektoren fortjener dedikert og kompetente fagressurser for å gi god oppfølging av det viktige folkehelse og bolyst og bli lyst arbeidet som gjøres hver dag, hele året. Det er snart 10 år siden det var en idrettskonsulent i kommunen.

Med ønske om det beste for Vågan i årene fremover. Går foran, utarbeid en forpliktende frivillighetsmelding, med utgangspunkt i hvordan legge til rette for frivilligheten best mulig. Frivillig innsats er basert på frivillighet. Bruk tid på å finn beste driftsform for kulturhuset. Bygg opp Vågan bibliotek. Ikke fjern lavterskeltilbud for ungdom. Gi BUA Vågan og frivilligsentralen forutsigbarhet videre. Ha fokus på å utvikle gode møteplasser, og strategi for et varmere og mer inkluderende samfunn. Sterkere fokus på kulturnæring. Prioriter å få frem alle de gode tilbudene som finnes i Vågan, til beste for innbyggerne, tilflyttere og besøkende. Lytt til konkrete og erfarne råd, som f.eks leder i eldrerådet, ildsjelene bak Velkomsten, og primus motor for Miljøpatruljene Sølvi, for å nevne noen få. Møteplasser, kulturtilbud og miljøfokus er viktig for alle generasjoner og nasjonaliteter.

Å engasjere seg som lokalpolitiker, er også et meget viktig frivillig verv, og det er lov å ønske seg at det blir mer mulighetsrom for kommunene i årene fremover, og definitivt her i nord. Jeg har respekt for alle som er villig til å bruke sin fritid på lokalpolitikk.