Frank Johnsen

Velkommen til Vågan Kommune for det 31. VM i Skreifiske

Gjennom generasjoner har hele Norges kystbefolkning reist til Lofoten og Vågan for å høste av havets rikdom. Lofotfiske beskrives i bøker og bilder i lange tider tilbake.

1947 er og blir toppåret for mengden torsk tatt opp. 145 000 tonn eller 300 millioner måltider er et ufattelig stort tall. I dag er ikke kvantumene så store, men førstehåndverdien er nå over en milliard kroner.

Vågan kommune har utviklet seg til å bli en moderne kystkommune med et svært variert næringsliv. Det er likevel fortsatt slik at skreifisket er veldig viktig for oss.

«Vi lever av fiske enten vi er sykepleiere eller sveisere» sies det. På tross av at antallet aktive deltakere i Lofotfiske bare er en tidel av hva det var på det meste er verdien av skreien som tas opp i dag mer enn tidoblet. Og det er et faktum at når fisket er godt merker man en bedre stemning i kommunen, pengene sitter liksom litt løsere både hos næringsliv og befolkning.

VM i Skreifiske har mange elementer. For noen er selve fisketuren høydepunktet mens andre synes livet på byen og festivalområdet er det viktigste. Jeg håper begge gruppene kan kose seg i VM helga.

Vågan Båt- og Sjøfiskeforening gjør en utrolig innsats for at dette arrangementet skal bli godt. Mange frivillige står på i hundrevis av timer på dugnad, for at deltakere og gjester skal ha en mest mulig positiv opplevelse her denne helgen. Takk til alle!

Da jeg i Mars for to år siden kalte inn VM-arrangøren og ba de om å avlyse arrangementet hadde jeg skikkelig vondt i meg. Desto større er nå gleden over at vi igjen får oppleve det eventyret VM i skreifiske har vært, og kommer til å bli! Så er det bare å håpe på godt vær og godt fiske.

Jeg ønsker arrangøren lykke til med arrangementet og en på ny en ekstra takk til alle frivillige som stiller opp. Jeg håper at det kan bidra til at dette bli en fantastisk helg både til vanns og på land.

Skitt fiske!

Frank Johnsen

Ordfører

Vågan Kommune