Sist uke ble Airbnb omhyggelig diskutert i media, og mange synes kanskje at det manglet en stemme fra Destination Lofoten i denne «debatten».

Vi i destinasjonsselskapet har valgt å ikke kaste oss på diskusjonen i kommentarfeltene eller uttalt oss i forhold til enkeltartikler. Grunnen til det er at denne saken ikke bare er svart eller hvit. De fleste innlegg og kommentarer oppleves som for eller imot Airbnb.

Vi ønsker debatten velkommen fordi vi trenger den. Men det som burde vært en konstruktiv debatt foregår nå i kommentarfeltene i sosiale media. Polariseringen blant folk gjør at man beveger seg bort fra selve diskusjonen. Kalde fronter, og til dels personlige meldinger forsterker en svart/hvit tilnærming.

Vi sier dette med stor fare for å fornærme mange. Både de med konstruktive og gode innlegg som faktisk «tar debatten», samt de med mindre gjennomtenkte ytringer. Men vi sier det for å understreke et poeng. Denne debatten er for fragmentert som den er nå, og blir til dels litt næringsliv fiendtlig.

Trenger vi næringsvirksomhet og reiseliv i Lofoten?

Lofoten trenger et bredt næringsliv og reiselivet bidrar til å skape bredde. Reiseliv representerer en viktig næring for Lofoten, som sammen med handel- og servicenæring sysselsetter flest mennesker i vår region.

Reiselivet er en viktig næring for kommunene, men også en viktig næring for å skape et tilbud for alle oss som bor her. Uten tilreisende til Lofoten ville det nok ikke vært grunnlag for det handels- og servicetilbudet som er i Lofoten i dag. Vi har også et serverings- og kulturtilbud som overgår de fleste regioner i Norge av samme størrelse.

Sesongene i Lofoten er ulike og med varierende belegg per sesong. Det gjør det svært utfordrende å rekruttere bare lokal arbeidskraft - det er ikke nok folk. Vi må derfor rekruttere arbeidskraft utenfra, noe som også preger andre næringer som er avhengig av sesongbasert arbeidskraft. Det å skaffe bolig til alle de som skal «trø te» litt ekstra kan være utfordrende, da mange utleieenheter prioriteres til annen kort-tids utleie.

Rapportering og like konkurransevilkår

Airbnb er kommet for å bli og er et viktig bidrag for mange som bor i Lofoten, i Norge eller et annet sted i verden. Men, dette burde ikke være en diskusjon om enten eller - hotell eller Airbnb? Fakta er at; av Lofotens mange av overnattingssteder er det ikke flest hotellsenger, men senger knyttet til rorbuer, gjestehus, camping og leiligheter, og mange små eller mindre enheter.

Vi vet også at det er 1.360 enheter (fra enkeltrom til større enheter med mange sengeplasser) som har vært tilgjengelig for utleie i Lofoten gjennom Airbnb i 2022. Inntektene fra dette har vært i overkant av 176 millioner norske kroner (kilde: Capia).

Men, det er vanskelig å skille mellom hva som er privat og profesjonell utleie.  Det kommer av at aktører, som eksempelvis Airbnb, ikke har samme rapporteringsplikt som andre næringsaktører. En del aktører befinner seg også i en gråsone mellom privat og kommersiell virksomhet.

Det er her diskusjonen burde være. Skal ikke alle med et overnattingstilbud ha samme konkurransevilkår, følge det samme lovverket og de samme reglene?

Vi ønsker debatten velkommen

Vi ønsker oss en debatt. Vi har ikke to streker under svaret ennå. Debatten burde også inneholde kunnskap, erfaringer og ikke minst ha et langsiktig perspektiv.

Når vi nå i fremtiden leser en overskrift i media; les hele saken. Deretter tenk og reflekter flerdimensjonalt før du trykker på «caps lock» og dundrer løs på tastaturet. Det er sjeldent at en overskrift representerer innholdet godt nok.