Etter et par spennende uker kan vi konstatere at det ser ut til at vi kan avblåse de verste scenarioene for hvordan korona-smitten i Henningsvær skulle ende opp.

Det var riktignok vel spennende å følge utviklingen, der det fra den ene dagen til den andre var en voldsom oppblomstring i smitten.

Heldigvis for alle involverte, var det stort sett i de samme miljøene smitten var samlet. I kretsen rundt de ansatte på Trevarefabrikken og Klatrekaféen og deres nærmeste og bekjente.

Rett nok var det utbrytere som ble fanget opp i andre byer, men ved hjelp av god smittesporing og raske tiltak, klarte man å hindre koronaen å nå ut i de brede lag av samfunnet.

All ære til kommunens smittesporere og kommuneoverlege for den jobben som ble gjort med dette.

Vi er ikke like imponert over hvor fort det gikk i starten av dette utbruddet. Allerede dagen etter at de ansatte ved Trevarefabrikken hadde blitt varslet om at det var smitte blant dem, begynte ryktene å gå i Henningsvær.

Våganavisa fikk også dette tipset, men ved henvendelse til kommuneoverlegen fikk vi beskjed om at han ikke kunne kommentere på grunn av personvernhensyn.

Vi tror mye av smitten i den første runden kunne vært avverget om man da hadde inntatt en mer offensiv holdning til dette, og informert og advart om hva som var i ferd med å skje.

Om noe slikt skulle skje igjen, håper vi man har lært av denne erfaringen, slik at man kan unngå en gjentakelse.

Etter hvert nærmer vi oss nå et punkt hvor de aller fleste har fått første vaksinedose. Det betyr ikke at folk ikke kan bli smittet, men det forhindrer i hvert fall at en smitte blir alvorlig sykdom og sykehusinnleggelse som resultat.

Men med nye korona-typer lurende i skyggene, kan det bli lenge til vi kan erklære samfunnet for helt åpent igjen.