Kine T Sandtrøen

Dette er et leserinnlegg skrevet av en ekstern bidragsyter. Meninger i teksten står for skribentens regning

I helgen så fikk vi gleden av å oppleve at våre barns fantastiske fotballbane ble overtatt av et eventselskap som ønsket å bruke vår verdensberømte idrettsarena til å beverte 400 festglade mennesker. Det fikk virkelig innbyggerne føle på kroppen, fra 1800-0200 kunne hele Henningsvær ta del i den heidundrende festen. Til og med der jeg bor, helt på andre siden av Henningsvær, hørtes det ut som festen var rett utenfor vinduet vårt. Jeg kan bare forestille meg hvordan de som bor nærmere hadde det. Det var vel ikke mye søvn å få med både lydnivået og en bass som gjorde at man undres på om det skulle vært gjort seismiske undersøkelser her i ettertid, vi ønsker jo ikke at jordskorpen skal sprekke.

For knappe to uker siden, arrangerte Vågan kommune, i samarbeid med Norsk Narkotikapolitiforening, et informasjonsmøte der foreldrene i Vågan var invitert for å høre om farene med barn og rus. Her kunne man høre at rusen infiltrerer mer og mer av våre barns arenaer. Vågan kommune og NNPF advarte foreldrene om at rus finnes over alt, og vi må beskytte våre barn, danne nettverk og bry oss. Vi får også høre at stadig yngre barn drikker alkohol, og det er her de blir introdusert til sterkere stoffer. Oh the irony, når Vågan kommune helgen etterpå vurderer at det er helt greit å innvilge skjenketillatelse på nettopp barnas arena, fotballbanen i Henningsvær. Hvilke signaleffekter tenker kommunen dette sender til våre barn? Er det ikke også kommunens ansvar å bry seg om barna våre?

I forkant av arrangementet ble det sendt inn innspill både fra Henningsvær Innbyggerforening og Henningsværs idrettslag, der man stiller seg undrende til en slik praksis, er svært imot dette og forventer at inntektene i det minste kommer banen til gode. Dette avkrefter Vågan kommunen og kan fortelle at dette går inn i det store sluket som kommunekassen er i dag. Det er ingen garanti for at noe i det hele tatt kommer noe i Henningsvær til gode. Man kan fint tenke seg til at det motsatte egentlig er tilfelle.

Når idrettslaget stiller spørsmål om at arrangementet også går av staben så nært 17 mai, og ytrer bekymring om at det vil føre til økt forsøpling og rot rett før den årlige 17-mai kampen som arrangeres her i Henningsvær. Da beroliger kommunen Henningsværingene om at det er jo bare bra, for det sikrer jo en ordentlig opprydding i forkant av17 mai. De glemmer å informere om at den oppryddingen må idrettslaget selv stå for, men slapp av da, dere får jo noen fine solsikker for strevet. Det er nesten så man ikke tror det. For hvor er hensynet til innbyggerne i vårt lille fiskevær? Hvor er hensynet til barna våre? Man har jo skjønt at dette er en av kommunens store pengemaskiner. Men å så grådig og ufint utnytte dette på denne måten, på bekostning av våre barn og våre innbyggere, er jo helt hodeløst.

Som innbygger og forelder i Henningsvær, stiller jeg meg svært undrende og med økende bekymring for utviklingen her. Som forelder er det min plikt å beskytte mine barn i størst mulig grad mot negativ innflytelse. Akkurat det finner jeg bare vanskeligere og vanskeligere akkurat nå. På Facebook kunne man på søndag lese en rekke reaksjoner på dette, der enkelte faktisk offentlig vurderer å ta med barna sine å flytte for det ikke føles trygt å ha barn her.

Når til og med vår egen kommune, skyver all moral, etikk og alkoholpolitisk handlingsplan, for å tjene småpenger, på våre barns bekostning.

Hvor er de voksne? Hvem er ansvarlig og hva i alle dager er det dere har tenkt? Ser dere ikke hvordan presedens dere legger til rette for? Enn signaleffekten overfor våre barn? Her arrangeres det fest med tillat alkoholservering på en fotballbane tiltenkt til barn, med et lydnivå som ville vekket de døde til live hadde vi hatt en kirkegård nær nok. Som mulig kunne utløst ras da vi kunne kjenne vibrasjonen av bassen helt på andre siden av Henningsvær.

Er dette virkelig det Henningsvær skal være? Hvordan kan vi endre målgruppen for turismen når til og med kommunen tror at Henningsvær er et slags Aya Napa? Når kommunen ikke evner å ta hensyn til innbyggerne og deres barn, hvordan kan man da forvente at det skapes bolyst? Når det ikke er trygt noen steder og alle barnas arenaer kan brukes til fest? Er det ingen som ser galskapen?