Lørdag kom meldingen ingen ønsker å få. En av Vågans innbyggere hadde falt mens hun var på tur ned Higravtinden og omkommet.

Hun var med i et turfølge fra Den norske turistforening som var på tur ned fra fjellet etter å ha snudd fordi forholdene viste seg å være for vanskelige når de nærmet seg toppen.

Ulykken er en kraftig påminnelse om at vi lever i en region der man skal ferdes med omhu når man er på tur. Enten man er på landjorden, på vannet eller utfordrer luften.

Det er fort gjort å tråkke feil når man er i fjellet eller skal ombord i båten. Heldigvis ender det som oftest ikke så alvorlig som det gjorde i helgen.

Når det er sagt, vil vi gi noen berømmende ord til våre frivillige hjelpere. Svolvær alpine redningsgruppe står klare 24 timer i døgnet for å trå til om det skulle være behov for det. Denne lørdagen var de ute på trening sammen med redningshelikopteret da de ble kalt ut til tjeneste.

De har opp gjennom årene reddet mange liv, og det er utvilsomt et behov for deres tjenester i Lofotens ville natur.

I tillegg har vi de offentlige og halvoffenlige tjenestene, som helikopterne på Evenes og 330-skvadronen i Bodø. Og i Svolvær ligger redningsskøyta godt plassert for å rykke ut på korteste varsel. Også her er det kort utrykningstid og en profesjonell ramme rundt det hele.

Men til syvende og sist er det opp til oss, vi som bruker naturen, å ta alle mulige hensyn slik at redningsmannskapene kan bruke tiden i fjellet til trening, helikopterne kan stå på bakken og "Sundt Flyer" ligge fortøyd.

Dessverre er det imidlertid slik at noen ulykker må vi forvente. Uansett hvilke forholdssregler man følger vil det være en liten sjanse for at det kan gå galt. Da må det være en liten trøst i at det er et apparat klart for å berge de som er uheldige.

Vi håper helgens fallulykke er den siste med dødelig utfall i Lofotfjellene i 2021.

Alle våre tanker går til de pårørende i disse vanskelige dagene.