Ja, hva tenke man på en sånn dag som i dag? Jo FB, d e mange tanka som svirre rundt. Dessverre litt lang tekst, håper du tar deg tid

I dag skal det partiet man har i hjerte, Arbeiderpartiet lokalt, stemme over ei sak i kommunestyret som strider mot alle mine visjoner på hva dette partiet egentlig står for. Jeg meldte meg inn i et parti som står opp for arbeidstakere, ikke et parti som totalt neglisjere hva ansatte i et foretak virkelig ønske. Jeg meldte meg inn i et parti som står opp for lover og avtaler i arbeidslivet, men som nå i saken om nedleggelse av foretaket, totalt bryter disse lovene.

Kommunestyret ber om en evaluering av eiendomsforetaket. Da tar man altså ikke seg tid til å gå ordentlig gjennom evalueringa. Nei, her legger vi ned hele foretaket før vi gjennomfører både informasjon til ansatte og gjør de drøftingene som skal gjøres. Man bare vedtar å legge ned, så skal alt det andre bare komme i ettertid. Rett og slett skremmende. Å skylde på sentrale føringer overfor foretaksmodellen er ikke overbevisende for min del, dette handler om hva man gjør og ønsker lokalt.

Det er ingen tvil om at denne saken er rigget fra første stund, allerede fra da man skulle be om evaluering. Dette sier jeg da en av våre fremste politikere uttalte på et møte, før rapporten var ferdig, at «nu må vi bare få den der rapporten sånn at vi kan få lagt ned foretaket». (Skriver dessverre ned alt som blir sakt på møtene) Her er det klart gjort avtaleri forkant med samarbeidspartiene. Også det at man mobiliserer til medlemsmøtet for å få satt binding på de medlemmene som er uenig i at det skal legges ned. Selvfølgelig kunne man ha mobilisert på andre siden og, men man hadde faktisk tro på at folk så galskapen og ikke trengte å bli pushet.

Det er ikke bare partiet man tilhører, men også Fagforbundet som tråkker langt over streken i denne saken. Her leverer de inn en høringsuttalelse som støtter de ansatte, men når realiteten kommer så snur de og stemmer det motsatte. Jeg for min del kalle dette et råttent spill. Mange arbeiderpartifolk kjenner ikke lengre igjen det partiet som de en gang meldte seg inn i. Det er et paradoks at det er høyresiden som virkelig står opp for de ansatte. Det burde vært Arbeiderpartiet.

Ingen må fortelle meg at det ikke blir overflødige stillinger i foretaket når kommunedirektøren skal sette sammen en ny organisasjon etter nedleggelsen. Her er det nok noen som mister sitt arbeid, noe som er kjempetrist. Tror dette også vil gå sterkt ut over den gode arbeidsmoralen og samholdet som de har i dag.

Hvorfor skal man på død og liv legge ned et foretak som fungerer så bra som dette??? Foretaket viser overskudd i sine regnskap, noe mer enn hva flere andre enheter i kommunen kan vise til. Det er heller ingen økonomisk gevinst i å legge det ned.

Nei, dette e ingen god dag. Det kommer flere valg fremover, hviordan det går da, kan man bare tenke seg. Dette er ei sak som har splittet partiet bare for at man skal tekke våre samarbeidspartnere. Er det virkelig verdt det?

Uansett så vil dagen i dag vise om man virkelig orker å legge ned en masse arbeid i politikken. Kjenner sterkt på at d gir ingen mening lengre.

Hadde jeg sittet i kommunestyret så hadde jeg møtt opp og stemt mot partiet, tross binding. Saken er viktigere enn om at jeg skulle bli ekskludert. Kan ikke annet enn å føle med de ansatte som jobber i foretaket på denne dag.

Nei, akkurat nu ser det ut som om tiden fremover skal benyttes til strikking og såing av frø. Snart vår, og da er det hagen som får mitt fokus og dette avhenger alt på hva som skjer i kommunestyret i dag.

Liv Lundahl Skjønnås