Jeg er kjent med at man politisk i kommunestyret blant annet skal ta opp "torgsaken " igjen. Et torg som i lang tid i Lysets BY Svolvær har ligget i skyggen for politisk oppmerksomhet og engasjement. Føyer jeg så til at i vinterhalvåret ligger Torget i fysisk forstand i mørke - ja da er vi der vi er - et torg som i stor grad lever sitt eget liv hvor skitt og rask har gode levevilkår.

Jeg kunne nevne mange eksempler på dette, men lar siste helg være et nærliggende eksempel. Det arrangementet som fant sted denne helgen med torget som utgangssted påkalte en del publikum og deltakere i idrettslig sammenheng. Arrangementet ble avsluttet søndag cirka klokken 13.00.

Været var strålende - folk koste seg - barn lekte - is/kaffe og medbrakt ble fortært og søppelbokser ble stinn fulle. Ja - hva så - søppelposer/kaffebeger/plastemballasje og så videre, som det ikke var mulig å presse ned i søppelboksene, blir lagt ved siden av boksene til stor glede for måser/kråker med flere, men også et lite vindpust vil være med på leken og de omtalte tingene som skulle vært bak "lås og slå" i søppelboksene danser lett og ledig over torget i pakt med vindens retning. Ja faktisk nyter de sin frihet til også å ta seg en tur oppover Vestfjordgata og/eller Torggata. De nyter sin frihet og kommer ikke tilbake.

Verre går det for de som ikke nyttet muligheten til å forlate torget. Jeg registrerte nemlig at en privatperson (har bod på torget) cirka klokken 23.00 søndag kveld avsluttet sitt arbeide med å gå rundt på torget med en søppelsekk og samle opp det han fant.

Private har flere ganger sett seg "forbalt " på torgets tilstand og ryddet torget for ting som lå og "fløt", det være seg rusk og rask, men også langt større ting som trepaller. Det er også tidligere foretatt opprensking av gress og ugress langs torgets ytterside basert på privat dugnad, og alt dette uten kommunal medvirkning.

Det savnes sterkt noen som daglig har et konkret ansvar for torgets ve og vel i forhold til daglig vedlikehold/kontroll. Vi kan ikke la torget leve sitt eget liv hvor "skitt og rusk" er et problem i forhold til manglende tømming av søppelbokser.

Vi kan ikke ha et torg hvor man setter igjen/lagrer for eksempel trepaller/trelemmer og andre større ting.

Vi kan ikke ha et torg hvor ugress og andre vekster lever sitt eget liv.

Avslutningsvis: Fjern den scenen som er bygget på torget - i det etterfølgende kalt sementblokka. En slik scenevariant er gått ut på dato for lenge siden. Tenk gjennom hvor mange ganger blir denne brukt per år. Er jeg på kanten når jeg sier kanskje bare én gang, og det er 17. mai. Men for sikkerhets skyld la meg legge til 2-3 årlige bruksdager.

Denne sementblokka ligger på det kanskje mest publikumstrafikkerte stedet på hele torget og kunne danne grunnlaget for en virkelig flott overgang til hotellene/spisestedene/boligene som ligger langs havna. Den ligger også på en av torgets mest solrike plasser.

Sementklossenes tid er forbi - også i Svolvær - for den siste tids utvikling har vist at ved nesten alle arrangement her i byen de siste årene hvor scene brukes har man satt opp mobile scener.

Vi så det i helga under løpsdagenes arrangement / jeg ser det akkurat nå når Svolvær Musikkforening holder konsert på torget - sementklossen brukes ikke.

La Erik Drechlers tilbud om fontene ta sementklossens plass / sett benker nær og torgets utseende løftes mange grader.

Få lysene på torget i den stand at ikke torget ligger i mørke halve året.

Ottar Rønning