Krisen ved sykehusene i Nord-Norge har bygget seg opp over flere år, og nå kommer kriseløsninger på bordet. Store underskudd på driften, manglende stillinger, faktisk opp mot 1.000, skaper utvilsomt store problemer både for sentrale og lokale sykehus i landsdelen.

En kontroversiell løsning. Den løsning som er foreslått av styret i Helse Nord er utvilsomt kontroversiell. Kort fortalt og i grove trekk, men ikke ennå ferdig utredet, ønsker en i større grad å samle medisinske spesialist på de to sentrale sykehusene i landsdel – Tromsø og Bodø. Hvilket medfører at akuttberedskap, fødeavdelinger og andre medisinske spesialiteter flyttes fra lokalsykehusene til de to sentrale sykehusene i landsdelen. Det argumenteres med en mere effektiv bruk av spesialister, og en bedre og kostnadseffektiv organisering og bruk av helsepersonell. Mon det.

Kommunikasjonene. Nord-Norge er ikke en enkel, men heller en vanskelig geografisk region. En sammenligning med andre deler av landet blir heller vanskelig.. Det er bare å stikke fingeren i jorda å konstatere er slik er det, og våre sykehus er bygget opp i henhold til dette faktum. Lokalsykehusene er i dag ikke bare viktig for akuttberedskapen, fødeavdelinger og andre spesialister innen det medisinske område, men også som lokalmedisinske servicefunksjoner nær innbyggere i sin region. Den foreslåtte løsningen er i realiteten å bygge ned viktige medisinsk servicefunksjoner i både region og lokalsamfunn. For landsdelens innbyggere er dette etter min menig en ikke gjennomførbar løsning.

En folkerik region. Hålogaland var historisk egentlig benevnelse på hele Nord-Norge. I moderne tid er Hålogaland en samlebenevnelse på de mindre regionene Lofoten, Vesterålen, Ofoten og Sør Troms. Dette er den mest folkerike regionen i Nord-Norge, hvis en tar ser bort fra de større byregionene Tromsø og Bodø.   En region med et innbyggertall på opp mot 120.000, og med et variert næringsliv i god utvikling innenfor mange bransjer. Regionen burde vel egentlig vært et eget fylke. En interessant tanke, men realiteten er vel ikke slik.

Spesialisthelsetjenesten. Med dagens krise innen sykehussektoren burde Hålogalandsregionen ses som et felles område innen spesialisthelsetjenesten. Det er langt, ja svært langt, til både Bodø og Tromsø. For en tid siden var de fire regionrådene i Hålogalandsregionen samlet i Svolvær, hvor kommunikasjonen var spesielt oppe til diskusjon. Det gir viss tilbakemelding om at denne store regionen ser for seg felles fremtidige løsninger, kanskje også innen helseområde.

Denne regionen med som nevnt opp mot 120.00 innbyggere, har fire byer, selv om flere ønsker å kalle seg byer. Faktisk en i hver av regionene - Svolvær, Sortland, Harstad og Narvik. De samme regionene har faktisk hvert sitt regionale sykehus. Gravdal, Stokmarknes, Harstad og Narvik.

Nye løsninger. Det er selvsagt dristig å skissere noen mulige (og umulige?) fremtidige løsninger. Men tiden går fort og da må en skissere noen mulige løsninger, om enn i alle fall til debatt.

1.       Å beholde dagens akuttberedskap og fødeavdelinger ved de fire lokalsykehus i Hålogalandsregionen, vil nok være sterkt ønskelig, men neppe sikkert. Etter vedtaket i styre i Helse Nord, kan man vel neppe se for seg at de fire lokalsykehus også i fremtiden vil beholde dagens medisinske funksjoner. Her vil nok kampen stå i tiden som kommer.

2.       Kan man tenke seg en løsning hvor en fortsatt vil beholde dagens funksjoner i et av lokalsykehus i Hålogalandsregionen. For eksempel i Harstad eller Narvik som de største byene. Kommunikasjonsmessig tror jeg det er mulig for regionene Vesterålen, Ofoten og Sør Troms, men umulig for Lofoten – for lang vei og spesielt for den vestre del av Lofoten. Det bør vel indikere at uansett fremtidig løsning vil en måtte beholde dagens tilbud ved lokalsykehuset på Gravdal, kanskje også bygge tilbudet bedre ut enn i dag.

3.       Med bakgrunn i de store avstandene til Bodø og Tromsø, og regionens forholdsvis store stor befolknings- og næringsmessig region, kan en selvsagt også se for seg en mulig annen fremtidig løsning. Bygging av et nytt sentralt sykehus i Hålogalandsregionen. Så kan man selvsagt se for seg en løsning med påbygging/ombygging i Harstad eller Narvik.

Med Hålogalandsveien på plass om tidligst 6-7 år vil jeg tro at Evenes kan være et alternativ både geografisk og kommunikasjonsmessig. Uansett vil en slik fremtidig løsning neppe kunne være en god løsning for Lofoten som i en slik løsning nærmest vil være en utkant å regne. Også med en slik løsning vil det således være fornuftig å beholde akuttberedskapen og fødeavdeling ved lokalsykehuset på Gravdal.

Konsekvensene for lokalsykehusene. Et annet poeng er at hvis man legger ned akuttberedskapen og fødeavdelinger ved dagens fire lokalsykehus, hva blir da oppgaven til dagens lokalsykehus? Det har allerede vært antydet at disse blir en form for utvidet lokalmedisinsk senter. Da kan en kanskje se for seg at vi i tillegg til dagens lokalsykehus som lokalmedisinske senter også etablere slik i utvidede lokalmedisinske senter i byene Svolvær og Sortland.

Vi går spennende tider i møte innen den fremtidige spesialisthelsetjenesten.