I 1984 bygde vi hus på Eidet i «Sjøholt» som en av første. Til å begynne med benyttet vi oss av den gamle veien, men etter noen år kom veien som koblet oss sammen med veien til/fra de to campingplassene på Ørsvågvær som ender ut på E10.

I 2002 fylte min mor Sofie Bye 80 år og vi ønsket å feire dagen hennes ute på Eidet med hennes venninner og familien.

Jeg kjente Jack Berntsen godt og for å sette litt piff på selskapet spurte jeg han om han kunne komme og synge og spille. Snill som han var svarte han ja med en gang.

Bursdagsfeiringen ble en stor suksess ikke minst takket være Jack sin opptreden med musikk og allsang.

Jack Berntsen i velkjent driv under en av bursdagene. Foto: Jon Martin Bye

Da jeg kjørte Jack hjem, spurte jeg hva han skulle ha for sin opptreden. Ingen ting, var svaret. Jeg har jo båt svarte jeg - kanskje du vil ha fisk? Jeg har jo katt som er glad i fisk sa Jack. Vi inngikk da en avtale om at jeg skulle holde katta hans med fisk så lenge hun levde. Jeg tilbød i tillegg å skaffe han lutfisk hvert år til julaften.

Fra da av startet faste tradisjoner. Lille julaften i kveldninga kjørte jeg hjem til Jack i Juten med ei halv bøtte lutfisk. Når jeg skulle gå ba han meg vente litt da han hadde en gave til meg. Det slo aldri feil. Jack fant ikke gaven inne på kontoret, men han sa at han skulle komme med den senere.

Noe som heller aldri slo feil i årene etter var at jeg sent på Lille julaften fikk en telefon fra Jack hvor han fortalte at han ikke fant frem til Eidet da han ikke hadde sett noen skilt. Ut fra det han forklarte forsto jeg at han måtte befinne seg nede ved en av campingplassene. Deretter måtte jeg kjøre ned dit, noen ganger i snekov, og finne ham og geleide han ned til Eidet.

Slik fortsatte det i flere år og det ble en tradisjon å oppspore Jack på Lille Julaften for å få overlevert en julegave som han aldri fant når jeg var med lutfisk tidligere på kvelden.

Det ble kanskje en lang innledning på problemstillingen. Per i dag er det cirka 80 husstander på Eidet, og jeg antar at det bor et sted mellom 250 og 300 mennesker her. Oppe ved avkjørselen fra E10 står det samlet mange skilt, men ikke noen som viser at dette er avkjørselen til Eidet. Når noen skal besøke oss må vi alltid si at de må svinge av der de kjører ned til campingplassene og ikke se etter skilt til Eidet for det finnes ikke noen ved hovedveien.

Håper noen snart retter opp dette og sørger for at det kommer opp skilt ved E- 10.

Jon Martin Bye