Look North Trainee-programmet startet i 2015. Gjennom årene har de lært mye om hva som får folk til å bli i regionen, og de har brukt denne kunnskapen til å forbedre programmet.

Dette står å lese i en pressemelding fra Egga Utvikling.

Siden oppstarten har 109 traineer blitt rekruttert til bedrifter i Lofoten og Vesterålen.

– Lofoten er en hotspot for unge nyutdannede, for her kan de kombinere karriere med å bo i noens drømmeferie, heter det i pressemeldingen.

Utfordringen har vært å få dem til å bli utover de to første årene. Blant annet fordi det er dyrt å rekruttere.

– Så vi har jobbet fokusert for å knekke koden på hvordan vi får dem til å bli. Det har gitt resultater, sier leder av Look North Trainee, Marit Stolpestad, i pressemeldingen.

Ambisjoner og god kultur

Med lederutviklingsprogram i samarbeid med Nordnorsk lederutvikling, og i kombinasjon med et sosialt nettverk, har 70 % av dem valgt å bosette seg i regionen etter å ha vært her i to år.

85 % av dem har vært tilflyttere, og i tillegg har 25 % tatt med seg samboer. Primært handler det, ifølge Stolpestad, om at Lofoten har ambisiøse bedrifter, god kultur og vekstmuligheter.

– Men det å få komme til dekket bord med et sosialt nettverk med traineer som er i samme situasjon som deg er en nøkkel. Det nytter ikke med fint hjørnekontor, om du ikke trives på fritida.

Stadig flere traineer velger å bli værende i Lofoten. Her ser vi et knippe traineer fra årets kull. Foto: Egga Utvikling.

– Vinn-vinn-situasjon

Leder for marked og kommunikasjon i Nordlaks, Heidi Torkildsen Ryste, understreker at ved å få traineer gjennom Look North, får tilflyttere et sosialt og faglig nettverk fra dag én.

– Dessuten får vi spennende kompetanse. Det er en vinn-vinn-situasjon og derfor søker Nordlaks nå etter flere traineer, poengterer Torkildsen Ryste.

Programmet omfatter for øvrig ikke bare rekruttering, men også et omfattende utviklingsprogram som varer fra september til mai.

Utvider til Harstad

Nå utvider Egga Utvikling traineeprogrammet til Harstad-regionen i samarbeid med Kupa. Årsaken er at bedrifter Lofoten, Harstad og Vesterålen, ofte holder til på flere steder. Samtidig har flere bedrifter i Harstad etterspurt et traineeprogram.

– Og det ble derfor helt naturlig å samarbeid med Kupa. Å bygge nettverk og kompetanse på denne måten er eksakt hva vi trenger for å rekruttere, men også beholde de gode hodene, slår daglig leder i Egga Utvikling, Marthe Hov Jacobsen, fast i pressemeldingen.