Bostyret mener tidligere daglig leder Per Erik Viking Karlsson har tatt ut sju millioner kroner for skandaleselskapet KBR uten nødvendig dokumentasjon.

I en redegjørelse til Oslo tingrett varsler bostyrer Erik Sandtrø at utarbeider en politi-anmeldelse mot Karlsson for mulige straffbare forhold.

Bostyret har også tatt ut forliksklage mot de to tidligere styremedlemmene Christian Ruud og Ola Bentzen. Bostyrer krever at de to betaler tilbake fire millioner kroner til boet for selskapet KBR, som er under tvangsavvikling.

Hverken Bentzen eller Ruud vil kommentere saken.

foto
STYREMEDLEM: Tidligere tennisspiller Ola Bentzen var styremedlem i KBR. Foto: Privat

– Vi har ingen kommentarer. Dette tar vi i rettssystemet nå, sier Ruuds advokat Henrik Jensen.

– Ingen kommentar, sier Bentzens advokat Andreas Nordby.

Samtidig varsler bostyrer at han ikke reiser krav mot Tromsø-væringen Steinar Myrland, som rekrutterte folk i Tromsø og Nord-Norge til å investere i selskapet.

foto
EX-MANN: Per Erik Karlsson startet skandaleselskapet KBR, som nå er under tvangsavvikling. Nå krever bostyrer at han betaler tilbake sju millioner kroner til de nordnorske investorene. Foto: Privat

Tennistrio i trøbbel

Det er siste nytt i finansskandalen KBR, som ble startet for 10 år siden av Karlsson og hans to venner fra tennismiljøet i Oslo, Bentzen og Ruud.

Ruud var lenge Norges beste tennisspiller, og er far til tennisprofilen Casper Ruud, rangert som verdens åttende beste tennisspiller.

Karlsson var tre ganger Norgesmester i tennis. Nå er han utvandret til skatteparadiset Zug i Sveits, mens rasende nordlendinger forsøker å få tak i han for å finne ut hvor pengene deres har blitt av.

foto
STYREMEDLEM: Ex-tennisspiller Christian Ruud var styremedlem i selskapet KBR. Foto: Privat

50 personer i Tromsø og Nord-Norge lånte ut 66 millioner kroner til investeringsselskapet KBR i perioden 2014 til 2018.

Pengene er borte, og flere pensjonister i Nord-Norge, inkludert i Lofoten, har tapt alle sparepengene sine til selskapet.

Millionkrav og anmeldelse

I forrige uke sendte bostyrer inn en redegjørelse til Oslo tingrett, som oppsummerer to års arbeid med å kartlegge hva som har skjedd.

Bostyrer hyret i fjor inn statsautorisert revisor Per Ødegaard til å undersøke hva som skjedde med pengene som ble skutt inn og tatt ut av selskapet KBR Capital Partners. Arbeidet tok åtte måneder.

foto
SKATTEPARADIS: Per Erik Karlsson har utvandret til skatteparadiset Zug. Foto: ARND WIEGMANN / Reuters

Revisor mener regnskapet bryter bokføringsloven og «ikke er egnet til å fastså økonomiske realiteter».

Ifølge revisor har selskapets tidligere daglige leder Erik Karlsson mottatt 6,4 millioner kroner fra selskapet, uten dokumentasjon for hva pengeoverføringene gjelder.

Bostyrer har i lang tid bedt Karlsson redegjøre og dokumentere pengeoverføringene. Det har han ifølge bostyrer ikke gjort. Fristene er utløpt, og bostyrer varsler krav mot Karlsson på sju millioner kroner totalt.

Sandtrø jobber nå med å utarbeide en anmeldelse mot Karlsson for mulige straffbare forhold. Han var denne uka i lagmannsretten i en annen rettssak og hadde ikke mulighet til å svare på spørsmål fra iTromsø.

Karlsson har emigrert til skatteparadiset Zug i Sveits, og er ikke lenger tilgjengelig på e-post og mobiltelefon han tidligere har brukt. iTromsø har ikke oppnådd kontakt med Karlsson.

foto
Advokat Henrik A. Jensen i advokatselskapet Legalis representerer Christian Ruud. Foto: Privat

Ingen krav mot Steinar Myrland

Bostyrer er også kritisk til pengeoverføringer fra KBR til selskapets to tidligere styremedlemmer Bentzen og Ruud.

Bostyrer klarer ikke å finne dokumentasjon for hvorfor Bentzen og Ruud har mottatt penger fra selskapet, og har tatt ut forliksklage mot de to med et krav på vel fire millioner kroner.

Det er også uklart for revisor og bostyrer hvorfor KBR overførte store beløp til selskapet Accomplish Capital, som de tre tidligere tennisspillerne var involvert i.

Pengene KBR hadde lånt fra de nordnorske investorene og pensjonistene var ført opp som gjeld i regnskapet. Disse pengene forsvant i to store transaksjoner i 2018, og dokumentasjonen for dette kom først på plass i mars 2018.

Disse pengene har fortsatt ikke kommet til rette, og kan ha forsvunnet i valutaspekulasjon og eiendomsinvesteringer.

foto
FORMIDLER: Steinar Myrland og kona fikk utbetalt flere millioner kroner for å få folk han kjente til å investere i skandaleselskapet KBR. Foto: John Strandmo

Steinar Myrland i Tromsø ble hyret inn av Karlsson for å få folk til å låne ut penger til selskapet. Han er nå saksøkt av vel 20 investorer, som mener Myrland ikke fortalte om risikoen ved å investere i selskapet.

Myrland og hans kone fikk utbetalt flere millioner kroner i provisjon for pengene långiverne lånte ut til selskapet. Bostyrer opplyser at han ikke har noen krav mot Myrland-ekteparets to selskaper som formidlet kontakten mellom KBR og investorene.