Det var etter forespørsel fra Kiwi-butikkene i Svolvær at kommunestyret tok opp muligheten til å søke om å at Svolvær skulle defineres som et typisk turiststed. Med den statusen ville det åpnet opp for at butikker kan ha åpent på søndager. Forslaget nådde ikke gjennom. Nå har butikksjef Kiwi Osan, Silje Berre, og butikksjef Kiwi Svolvær Sentrum, Geir Jonny Sørensen, uttalt seg om avgjørelsen.

– Vi legger ikke skjul på at vi selvfølgelig er skuffet over beslutningen til kommunestyret. Vi har en høy omsetningsvekst i perioden, og en ekstra åpningsdag ville betydd mye for både drift av butikkene, og ikke minst for kundene våre, skriver de i en pressemelding.

Hvis forslaget hadde blitt stemt frem hadde det vært mulig for butikker i Svolvær og ha søndagsåpent fra 1. juni og til 31. august.

– Det ville vært et godt servicetilbud å kunne tilby turistene et fullverdig utvalg av varer på søndager i turistsesongen, og vi mener at dette ville bidratt til at de ville fått en bedre totalopplevelse. Og så vet vi at lokalbefolkningen også setter pris på å kunne få handle ferske reker på søndager om sommeren hvor man gjerne koser seg litt ekstra - eller grillmat hvis været plutselig tillater det.

Mener det er behov

Kiwi Osan har allerede åpent på søndager, men det er en «Brustadbu» på 100 m² med begrenset utvalg.

– Vi mener og tror at søndagsåpne butikker vil bidra positivt til næringen i kommunen, og ikke minst bidra til at Svolvær blir et enda mer attraktivt turistmål i fremtiden. I tillegg vil søndagsåpne butikker bidra til å skape flere arbeidsplasser i kommunen. Ansatte som jobber på søndager vil også ha rett til en kortere arbeidsuke, og fri på andre tidspunkt.

– Turister og tilreisende må nå handle med seg mat fra andre kommuner, når vi kan tilby ferske varer på søndager. Dette er jo tapte inntekter for vår kommune.