I dag er bildet en del av en utstilling i verdenskjente Atomium i Brussel, i Belgia. Det har også vært med på en annen utstilling og fått plass i en fotobok. I tillegg er det ønske om å få bildet inn på årets Verdensutstilling. Men mer om dette etter hvert. Først må vi spole tiden tilbake, nærmere bestemt til mars for drøye to år siden, helt i starten av koronapandemien.

Da dannet belgiske Barbra Duriau en gruppe på Facebook, med navn «View from my window». Intensjonen var at vanlige folk rundt om i verden, i lockdown-perioden, skulle sende inn bilder som viste utsikten de hadde fra sine respektive hjem.

– Jeg ble tipset om gruppen via amerikanske venner. Siden vi har ganske grei utsikt der vi bor, bestemte jeg meg for å ta bilde av soloppgangen, sier Håkegård Jakobsen, som opprinnelig er fra Toten.

Bildet ser du for øvrig øverst i saken.

I dag er bildet en del av en utstilling i verdenskjente Atomium i Brussel, i Belgia. Det har også vært med på en annen utstilling og fått plass i en fotobok. Men mer om det etter hvert. Først må vi spole tiden tilbake, nærmere bestemt til mars for drøye to år siden, helt i starten av koronapandemien.

Da ble det dannet en gruppe på Facebook med navn «View from my window». Intensjonen var at vanlige folk rundt om i verden, i lockdown-perioden, skulle sende inn bilder som viste utsikten fra deres respektive hjem.

– Jeg ble tipset om gruppen via amerikanske venner. Siden vi har ganske grei utsikt der vi bor, bestemte jeg meg for å ta et bilde av soloppgangen, sier Håkegård Jakobsen.

foto
Bjørg Elin HåkegårdJakobsen. Foto: Privat

Stor pågang

Etter at hun sendte inn bildet, i begynnelsen av april, tok det derimot noe tid før det ble publisert på Facebook-siden.

– Hun som driver siden, Barbra Duriau, fikk inn så mange bilder at hun ikke klarte å ta unna. 200.000 bilder sto i kø, inkludert mitt. Siden måtte stenge noen dager, fordi pågangen eksploderte, utdyper Håkegård Jakobsen.

Bildet hennes ble publisert først 15. juni 2020. Hvert publiserte bilde var synlig i et døgn, før de forsvant.

– I løpet av det døgnet fikk bildet mitt 43.500 likes, over 7000 kommentarer og 600 delinger.

Nå regner hun med at godt over en million har sett fotografiet på nett.

Med i fotobok

Noen dager etter at bildet ble publisert, fikk hun beskjed om at det hadde blitt valgt ut til å være med i en bok med noen av de beste bildene fra «View from my window».

– Jeg ble overrasket, særlig over at jeg fikk en dobbeltside i boka.

Etter nyheten om at bildet skulle ende mellom profesjonelle permer, tenkte Håkegård Jakobsen at «reisen» til koronabildet hennes var ved veis ende. Men den gang ei. Like etter ble hun kontaktet i forbindelse med at bildet skulle være med i en utstilling i en skog i Belgia, der bildene skulle henge på store lerret. Opptrinnet fikk stor oppmerksomhet og ble en stor nyhetssak i Belgia, og etter hvert også på BBC og i USA. På grunn av koronarestriksjoner fikk hun aldri muligheten til å se utstillingen med egne øyne.

«Reisen» var likevel ikke over. Snart åpnet det seg opp enda mulighet.

foto
Håkegård Jakobsen ble overrasket da bildet hennes fikk en dobbeltside i en fotobok med flere av bildene fra «Views from my window». Foto: Bjørg Elin Håkegård Jakobsen

Atomium

Det viste seg nemlig at flere av bildene fra «View from my window», inkludert blinkskuddet til Håkegård Jakobsen, var ønsket til en utstilling i Atomium, utenfor Brussel.

Atomium ble bygget til Verdensutstillingen i 1958 og er en konstellasjon med ni gigantiske kuler, der det blant annet blir arrangert kunstutstillinger.

Håkegård Jakobsen takket ja til å delta. I tillegg til fotografiet, måtte hun også bidra med mer.

– De ville at jeg skulle lage fem timelapser fra ulike tider på dagen, inkludert soloppgang. På grunn av mørketiden her oppe i nord laget jeg bare tre filmsnutter, som fortsatt vises på utstillingen.

foto
Håkegård Jakobsen tar bilder av utstillingen i Atomium, inkludert sitt eget bilde. Foto: Bjørg Elin Håkegård Jakobsen

Verdensutstilling

I motsetningen den første utstillingen, som hun var forhindret fra å reise til, har Håkegård Jakobsen vært i Atomium og sett egne «kunstverk». Der fikk hun omsider også møtt den nevnte grunnleggeren av «View from my window», Barbara Duriau, og som hun har hatt kontakt langs med i prosessen.

– Barbra har sagt at hun håper at utstillingen kan bli en del av Verdensutstillingen senere i år, så får vi se.

foto
Atomium, som er lokalisert utenfor Brussel i Belgia, har blitt et nasjonalsymbol. Byggverket ble bygget til Verdensutstillingen i 1958 og forestiller enhetscellen til krystallisk jern, forstørret 165 ganger. Monumentet er 102 meter høyt. Foto: Bjørg Elin Håkegård Jakobsen.

«Once in a lifetime»

På spørsmål om hvilke refleksjoner hun gjør seg mer enn to år etter at bildet hun tok av soloppgangen i Svolvær er sett av millioner og har vært med i en bok og to utstillinger, synes totningen det er vanskelig å ta inn over seg.

– Dette er «once in a lifetime». Det var opprinnelig en artig opplevelse som tok litt av og bare ballet på seg. Det har kommet veldig overraskende på. Når man trodde at det var over, så skjedde det plutselig enda mer.

foto
Håkegård Jakobsen foran ene utstillingsveggen sammen med belgieren Barbra Diour. Sistnevnte er grunnleggeren av «Views from my window». Foto: Bjørg Elin Håkegård Jakobsen

Lofotreklame

Håkegård Jakobsen har også mottatt en god del henvendelser i forbindelse med fotografiet. Reiselysten til flere av disse har for alvor blitt pirret.

– Mange av de som har kommentert bildet har enten vært her, eller ønsker å dra hit. Jeg har også fått meldinger på Messenger der folk spør om Lofoten. Et par av disse planlegger faktisk tur hit. Jeg håper i alle fall at det kan være med på å reklamere litt for Svolvær og Lofoten.

Opptatt av komposisjon

Hva tror hun selv er hemmeligheten til bildets suksess, utover at det er et motiv som mange synes er forlokkende?

– Jeg droppet mobil og tok bildet med speilrefleks. Siden jeg er hobbyfotograf, tenker jeg alltid over hva jeg vil ha med i et bilde. Det gjelder komposisjon, linjer, at det ikke er skeivt og ikke inneholder halve elementer. At fargene var fine på det tidspunktet, betydde litt. Og så er jeg heldig som har en veldig fin utsikt, med fritt utsyn til rorbuer, fjell og sjø. Alle er kanskje ikke like heldig med sin utsikt, slår Bjørg Elin Håkegård Jakobsen fast.

foto
Det er mange som har kontaktet Bjørg Elin Håkegård Jakobsen med spørsmål om Lofoten, og som ønsker å ta turen på grunn av bildet. Foto: Bjørg Elin Håkegård Jakobsen.