Med denne innføringen får politiet et ekstra maktmiddel med potensiale til å uskadeliggjøre truende personer uten bruk av pistol. Elektrosjokkvåpen tas gradvis i bruk i hele politidistriktet fra nå av.

Elektrosjokkvåpen er et maktmiddel politiet har testet lenge og med gode resultater. Siden oppstart av testperioden i 2019 har politidistriktene som har testet elektrosjokkvåpen rapportert om relativt liten grad av bruk.

– Politiet i Nordland tar med seg de gode erfaringene fra testperioden i andre politidistrikt, når vi innfører elektrosjokkvåpen. Politiet søker å løse oppdragene med minst mulig bruk av makt, og med minst mulig inngripende maktmidler. Da er det ekstra viktig at politiet har flere muligheter før vi eventuelt må ta i bruk skytevåpen, sier fungerende politimester Arne Hammer i en pressemelding.

Overtalende effekt

Tilgjengelig statistikk fra utlandet viser at i mange tilfelle vil elektrosjokkvåpen ha en overtalende effekt på gjerningspersonen, som fører til pågripelse uten bruk av makt. Kommunikasjon, samtidig med fremvisning av elektrosjokkvåpen, er derfor også en vesentlig del av politiets opplæring.

Strømstøt som lammer muskulaturen

Våpensystemet som politiet innfører er TASER T7. Våpenet skyter ut små piler som når de treffer et menneske, gir fra seg elektriske pulsar. Pilene kan trenge gjennom klær, og gir strømstøt med omtrent 22 pulser per sekund i inntil 5 sekunder. Strømmen gjør at personen får svært sterke smerter og manglende kontroll over muskulaturen, som gjerne fører til at man ikke klarer å holde seg oppreist.