Lone Smevik, som bor i Kabelvåg, ser frem til å reise til Ukraina, med mindre hun må være hjemme for å passe på hundene sine. Foto: Innsendt.

Spleisen, som hun startet sammen med bestevennen Steinar Angell og sønnen Aleksander Burns, brukes på julegaver til ukrainske barn, førstehjelpsutstyr og annet nødvendig utstyr.

Ifølge Smevik ble ideen til mens de satt og pratet om overflatiske ting. Da dukket det opp en nyhetsoppdatering om situasjonen i Ukraina

– Det gikk opp for oss hvor jævlig godt vi har det. Vi snakket om hvor lett det er å sitte å prate, men ikke å gjøre noe. Vi var enige om at det er på tide at handling skal følge ordene, sier hun til Våganavisa.

Handlet umiddelbart

Fra det øyeblikket tok det nøyaktig 11 minutter før snøballen begynte å rulle. Smevik tok kontakt med Daniel Viksund, som er tidligere yrkessoldat og stadig kjører til Ukraina med hjelpesendinger, for å høre om han ville bidra. Svaret var ubetinget ja.

– Andre juledag kjører vi tre til Østfold for å møte Daniel. Derfra drar vi videre med tre biler, inkludert vår, for å hjelpe, sier hun

Lone må likevel ta et lite forbehold om hun kan være med eller ikke. Hun er nemlig avhengig av at hun kan plassere hundene sine på kennel mens hun er borte.

– Jeg håper det går bra, men om ikke jeg kan, reiser uansett Steinar og Aleksander. For når vi først har bestemt oss for å gjøre dette, så drar vi.

Er ikke redd

På spørsmål hun om hun har betenkeligheter med å reise til et land som er i krig, er svaret «sunn skepsis».

– Men jeg er ikke redd. Man kjenner jo litt på nervøsitet og så videre. Det tror jeg gjelder mer hva vi kommer til å se av elendighet enn at noe skal skje oss.

Lone understreker at både hun og Aleksander har tjenestegjort tidligere.

– Viksund og folkene i Aid Ukraine er ubeskrivelig hyggelige. Og vi vet at vi kommer til å være tryggest mulig sammen med den gjengen.

Spleis for næringslivet

I skrivende stund har det kommet inn i overkant av 18.000 til spleisen fra private. I tillegg har Angell opprettet en spleis som er myntet på næringslivet. Her har det også kommet inn en del penger som blant annet har finansiert 12 aggregat og 17 stormkjøkken.

– Det er helt fantastisk. Både store og små bedrifter har bidratt. Jeg har stått og pakket ned bamser og tørket tårer, sier hun.

– Trenger ikke være mye

Selv om vi er inne i tøffe økonomiske tider med høye strømpriser, oppfordrer hun folk til å gi noen kroner til Ukraina, på ene eller andre måten.

– De fleste har dårligere råd nå, men det trenger ikke være så mye. Gir man for eksempel 25 kroner, kan det bli ganske mye penger totalt.

Foto: Innsendt.

– Så givende

Nå ser hun frem til at den nevnte trioen snart får mulighet til å hjelpe personer i den ytterste nød.

– Dette er så givende å være med på, sier hun, og legger til at de skal stoppe flere steder i Ukraina.

– Planen er å kjøre langt inn i landet, slår Lone Smevik fast.