Det har vært stor oppmerksomhet knyttet til det amerikanske hangarskipet USS «Gerald R. Ford» sitt havneanløp i Oslo denne uka.

Forsvaret har til flere medier bekrefter at hangarskipet skal gå nordover langs norskekysten når oppholdet i Oslo er over, men har ikke villet si noe om hvor langt nord det skal.

Nå melder NRK at de erfarer at skipet skal til Vesterålen og vil delta i luftøvelsen Arctiv Challence Exercise (ACE) som arrangeres annethvert år.

Forsvaret opplyser at ACE-øvelsen skal opereres ut ifra fire baser: Ørland i Norge, Kallax i Sverige og Roavniemi og Pirkkala i Finland. Øvingområdet i norsk luftrom blir beskrevet å være utenfor kysten fra Ålesund og nordover, og i et område utenfor Helgelandskysten.

Likevel mener altså NRK å vite at USS «Gerald R. Ford» skal delta i øvelsen også fra Vesterålen.

Øvelsen starter neste uke

Ifølge Forsvaret vil delta cirka 2700 personell og i overkant av 150 fly på øvelsen, med deltakere fra totalt 13 nasjoner, i tillegg til NATO AWACS-fly.

Øvelsen skal finne sted i uke 22 og 23, altså fra og med neste uke.

Til statskanalen sier forsvarssjef Eirik Kristoffersen at det er amerikanerne selv som bestemmer hvor skipet skal seile.

– Planen til amerikanerne styrer amerikanerne. Våre planer med dem er å få trent mye med hangarskipet sin forsvarsgruppe. Og både hæren, luft -og sjøforsvaret og spesialstyrkene har planlagt å trene mye med dem, sier han til NRK.