Riksvegene i Salten i Nordland og Sunnfjord i Vestland er valgt ut som testområder.

– Målet er å utvikle metoder som sikrer bedre og mer forutsigbar framkommelighet og trafikksikkerhet, samtidig som vi reduserer klimautslipp og kostnader i driften av vintervegene, sier Bjørn Laksforsmo, som er direktør for Drift og vedlikehold i Statens vegvesen.

Automatisk salting

– Dette markerer startpunktet for et av våre mest innovative prosjekter innenfor drift og vedlikehold. Ambisjonen er å bruke ny teknologi til å forene høy trafikksikkerhet med økt bærekraft i vinterdriften, sier Ketil Dahl, som er leder for Marked og Forretningsutvikling i Mesta.

Ved hjelp av lasermålere og avansert bildebehandling kan saltbilene analysere føreforholdene rett foran bilen mens den kjører, og tilpasse saltmengden automatisk.

Mer omfattende bruk av vær- og føredata gir også entreprenøren et bedre grunnlag for å ta beslutninger om den løpende driften, for eksempel om når og hvordan det skal saltes og hvordan mannskaper og utstyr skal disponeres.

Samarbeider om innovasjon

– Når Mesta er offensiv på løsninger som gir mer drift og vedlikehold for pengene, er det klart at Statens vegvesen skal delta, både for å lære og for å sikre erfaringsoverføring. Samarbeidet er helt i tråd med vår nye kontraktstrategi, som åpner for å ta i bruk ny teknologi og nye metoder i løpet av kontraktsperioden, sier Laksforsmo i Statens vegvesen.