– Når skal Vågan Kommunes folkevalgte våkne opp, å se hva som skjer i Henningsvær mtp oppkjøp av hus og boplikt? Hvor lenge får man sove i timen? skriver Jeanette Nystrand på Facebook.

De siste årene har både privatpersoner med stor kapital og flere selskaper kjøpt opp flere eiendommer i Henningsvær. Nå mener Jeanette Nystrand at Vågan kommune må gjøre noe med boplikten.

– Det er mange som sier de bor her, men ikke har råd til å kjøpe noe. Facebook-innlegget er en reaksjon på de menneskene jeg har snakket med i det siste. Både unge, gamle, eldre, folk med og uten hus. De er bekymret, sier Jeanette Nystrand til Våganavisa.

– NÅ SER VI MEDALJENS BAKSIDE

Festbråk støy, uro og bråk, fra nettopp Airbnb utleieobjekter har vært tilfelle i helgen som passerte. Mange Henningsværinger jeg har snakket med er forbannet, oppgitt, lei seg på vegne av værre, og dets utvikling.

– Noen har lyst til å selge for å flytte herifra. Samtidig leter barnefamilier og andre som har jobb, etter fortrinnsvis langtidsleie, men blir tvunget til å se på kjøp av hus, som dem uansett ikke får tak i/ har råd til. Gruppen "Husrom i Henningsvær " er fullt av disse.

Innlegget har i skrivende stund blitt delt 55 ganger, fått 28 kommentarer og 77 reaksjoner.

– Nå ser vi medaljens bakside, den er her nå. Nå ser vi hva som skjer. Prisene presses opp. Vi har de rike på den ene siden, så har du noen andre som kjøper opp og legger det rett ut på Airbnb. Folk blir kastet ut av hjemmet sitt i juni og blir fortalt at det er hjertelig velkommen tilbake i august. Jeg vet om fire barnefamilier som vil kjøpe i Henningsvær, men prisene går i været.

– Dette er komplekst. Vi har de rike investorene som begynte å kjøpe opp i fjor sommer, mens vi andre sov i timen.

– JEG SYNES DET ERTRIST

Jeanette er selv trebarnsmor. Hun forteller at barna hennes ikke kan sykle ute på sommeren, fordi det er for trafikkfarlig.

– Det er fint å ha en oppvekst hvor du kan sykle fritt. Men det er for trafikkfarlig. Vi trenger fartsdumper, bedre søppelhåndtering, alt det som en normal storby har. Henningsvær er hipt og trendy, så alle de som har ansvar må være her og gjøre jobben sin.

– Jeg synes det er utrolig trist, for jeg er positiv av natur. Jeg har alltid tenkt at det ordner seg til slutt, men denne gangen er jeg mer usikker.

Hun mener at det hadde sett annerledes ut hvis boplikten hadde blitt håndhevet.

– Man er ikke redd for konsekvensene, for det er ingen. Hus og brygger er kjøpt opp allerede. Det er selvfølgelig positivt at det pusses opp, men det er rift om boligene. Alle disse oppkjøpene utarmer det originale som var i Henningsvær.

MENER FASTBOENDE MÅ SETTE STANDARDEN

Jeanette Nystrand etterlyser flere tiltak fra Vågan kommune og mener de fastboende burde få mer å si om saken.

– Vi som bor her burde få lov å si noe om hvordan det er å bo i Henningsvær året rundt. Det er vi som skal sette standarden for hvordan det skal være. Det er ikke snakk om at det ikke skal komme turister hit, for det kommer det alltid til å gjøre. Det er kjempebra, men det er en smertegrense for alt.

– Jeg kan ikke se hva Henningsvær får igjen for alle disse oppkjøpene. Bare horder av turister som vi ikke er dimensjonert for.