Lofotr Vikingskip har vært en viktig arena for formidling for vikingmuseet og skapt stor blest omkring både Lofotr Vikingmuseum så vel som Lofoten, i hele verden. Vikingskipet har vunnet mange hjerter også lokalt, sier Lofotr Vikingmuseum i en pressemelding.

Skipet ble sjøsatt med stor deltakelse av lokalbefolkningen onsdag 3. juni 1992. Hun ble rullet på lunner hele veien fra prestegårdsfjøsen og til det fikk sjø under kjølen i Ytterpollen. En lang rekke mennesker var med og mange beskriver sjøsettingen som en folkefest i et fantastisk sommervær.

Lofotr ble døpt 5. juli 1992. Navnet var fram til dåpen en godt bevart hemmelighet. Planene for Lofotr Vikingmuseum og de sensasjonelle funnene vakte på et tidlig tidspunkt stor oppmerksomhet. Dåpen ble foretatt av daværende Kulturminister Åse Kleveland.

Siden sjøsettingen har skipet vært en viktig arena for formidling, overføring av kunnskap om skip og seiling, et sosialt møtested for venneforening og frivillige. Lofotr har seilt i både «innaskjærs ved museet» og «uttaskjærs» - både i og utenfor Lofotens farvann. Hun har også i mange år tjenestegjort i pollen som et aktivitetstilbud for museets gjester samt leirskolen. Mange tusen gjester har fått store opplevelser og kunnskap om vikingtiden gjennom å ha rodd Lofotr på pollen.

Foto: privat

I 1994 var det stor dramatikk da skipet forliste på tur hjem fra Kysten-stevne på Sommarøy. Heldigvis gikk det bra med mannskapet. Skipet ble berget, reparert og tatt i drift igjen.

Stor synlighet for Lofotr og Lofoten. Vi har knappest oversikt over hvilke og hvor mange tv-innslag og medieoppslag vikingskipet har ført. BBC History så vel som tv-team fra Canada, Sør-Korea, Norge og mange, mange andre land har brukt vikingskipet Lofotr som viktige innslag i sine programmer, både av underholdende karakter og i dokumentarer. Skipet har seilt – og vunnet – Vestfjordseilasen og deltatt på en rekke festivaler og arrangementer. Vi føler at hun tilhører mange, mange mennesker, langt utenfor Lofotr Vikingmuseum.

Vi håper at dere vil delta på arrangementet hvor vi feirer 30-års jubileet til Lofotr Vikingskip.

Program lørdag 21. mai:

Kl 1700: Foredrag ved høvedsmann Terje Bøe. Han forteller om skipets historie gjennom 30 år.

Etter foredraget arrangerer museet vikinggilde for spesielt inviterte gjester.