Anledningen er altså at de to siste kystruteskipene til Havila settes inn i ordinær kystrute i disse dager. Det er førstnevnte skip som legger til kai i Svolvær fredag. Neste torsdag blir det tilsvarende markering, da Havila Polux melder sin ankomst.

– Noe av det som er fint, er at vi kan markere at det endelig er 11 båter tilbake i ruta, med daglige ankomster og avganger langs hele kysten. Folk har vært forvirret over dette når det var færre båter og avganger, sier havnesjef i Vågan kommune, Ole Osland.

Han peker på at rederiet har hatt utfordringer med korona og fått en rekke forsinkelser.

– Da er det jo hyggelig å markere at to viktige båter skal anløpe fast. Det er vanlig å gjøre litt stas på at kystruta nå er komplett igjen. Det er også viktig for de reisende. Det gir kystbefolkningen en mulighet til å bruke hurtigruta som buss. Og så har det en viss betydning for godstransporten, sier han.

Markeringen på hurtigrutekaia, som starter kl. 18.30, er selvsagt åpen for publikum.

– Ordføreren kommer. Det gjør også lederen for havnestyret. Og så blir det forhåpentligvis markering i form av musikk. Det blir også overrekkelser av klassiske båtgaver, sier Osland.

Og det som kanskje er aller mest spennende for mange, er muligheten til å gå om bord i båten for å se hvordan den ser ut innvendig.