– Vi har meldt inn 254 stykker, som er alle sammen. SAS Norge Flygerforening tar ut alle sine 148 medlemmer. Til sammen blir 402 norske piloter tatt ut i streik fra første dag, sier Roger Klokset i Norske SAS-flygeres Forening til TV 2.

– For oss er dette en veldig prinsipiell konflikt. Jeg kan ikke kommentere meklingen, men før meklingen sto vi veldig langt unna hverandre. Og vi opplevde at det var lite bevegelse på de prinsipielle spørsmålene, så vi ser ikke noen annen utvei enn å ta ut alle.

De fire pilotforeningene i Norge, Sverige og Danmark forhandler sammen som SAS Pilot Group, SPG. Forhandlingene skjer i Stockholm.

Lockoutvarsel

SAS-pilotene har varslet at over 900 piloter i de tre landene blir tatt ut i streik dersom ikke meklingen ender i enighet innen fristen, onsdag 29. juni. I Danmark jobber det omtrent 250 piloter for SAS Scandinavia, skriver E24. I Sverige er det snakk om 240 piloter.

Torsdag meldte NRK at SAS i Sverige vil stenge de ansatte ute fra jobb dersom den varslede pilotstreiken blir en realitet neste uke. Fredag bekrefter SAS at det også er utstedt varsel om lockout av danske piloter.

Ifølge det danske nyhetsbyrået Ritzau er det også varslet lockout for kabinpersonale som er organisert i fagforbundet Dansk Metal.

Det er tidligere kjent at flymekanikerne i SAS som er tilknyttet det danske fagforbundet, har varslet sympatistreik fra 5. juli.

I Norge er det sendt ut betinget permitteringsvarsel til alle ansatte i SAS. Etter det NRK kjenner til, varsler flyselskapet at samtlige av medarbeiderne i Norge kan bli permittert.

Neste uke

Meklingsfristen er midnatt natt til 29. juni, noe som betyr at det kan bli streik fra onsdag neste uke. Meklingene i Stockholm startet forrige mandag.

Pressesjef i SAS, Tonje Bjerve Sund, sier til TV 2 at de ikke ønsker å spekulere i meldingen som kommer om at alle de norske pilotene vil bli tatt ut i streik.

– Og det gjør vi ikke av respekt for den prosessen. Men vi håper som sagt at pilotene ikke går ut i streik og at det blir en løsning, sier Sund.

Mekling for norske piloter

For de norske pilotene vil meklingen starte førstkommende søndag. Det skjer i tillegg til den pågående meklingen for Skandinavia-pilotene.

– Vårt økonomiske krav er i tråd med resultatet i frontfaget. Videre har vi i dag kun fri én helg i måneden og ønsker å øke dette til to, dette for å kunne planlegge noe mer fritid med familie og venner, sier leder i SAS Norges flygerforening i Parat, Jan Levi Skogvang.

Han sier SAS-pilotene ønsker et lønnsoppgjør på linje med alle andre arbeidstakere i Norge og håper at SAS-ledelsen kommer pilotene i møte.

– Jeg mener våre krav er moderate og er noe SAS bør kunne akseptere. Samtidig registrerer vi at SAS-ledelsen legger opp til streik og lockout, noe vi mener er unødvendig og er fra vår side innstilt på å bli enige med arbeidsgiver under meklingen, sier Skogvang.

Den norske Riksmekleren Mads Ruland og mekler Richard Saue reiser til Stockholm for å delta i meklingene de siste tre dagene før fristen går ut, ifølge riksmeklerens nettsider.

Flyplasskaos

En streik blant SAS-ansatte kan føre til ytterligere press på sommerferien i Europa, der mange flyplasser allerede er rammet av kaos. Det gjelder spesielt de store knutepunktene som Amsterdam, Frankfurt, Brussel, Paris og London. Dette kan fortsette utover sommeren.

Hovedutfordringen for flyplassene har vært mangel på bemanning til å håndtere bagasje og passasjerer.

I tillegg er det også streikefare blant andre flyselskaper. Spanske kabinansatte i Ryanair planlegger å streike fra og med 24. juni til 2. juli. Også Ryanair-ansatte i Portugal har varslet streik fra fredag.