Base Tromsø går av beredskap klokken 13.00 i dag, på grunn av streiken blant redningsmenn i Norsk Luftambulanse Helikopter AS (NLA AS).

Dette melder Luftambulansetjenesten HF i en pressemelding, og grønn beredskap etableres for å kunne gjøre eventuelle tiltak raskt.

Streiken blant redningsmenn ansatt i NLA AS startet 5. mars, men har ikke fått følger for beredskapen før nå. NLA AS er operatør for Luftambulansetjenestens helikopter, som består av 14 helikopter på 13 baser.

Klokken 13.00 i dag blir base Tromsø berørt, fordi redningsmann som skulle på vakt der er tatt ut i streik.

Når en redningsmann på vakt tas ut i streik, blir helikopteret tatt ut av beredskap.

Fire nye baser rammes mandag

NLA AS har informert Luftambulansetjenesten HF om at ytterligere fire baser blir berørt fra mandag 20. mars kl 13.00: Evenes/Harstad, Brønnøysund, Ålesund og Lørenskog, ifølge pressemeldingen fredag morgen.

Ifølge kommunikasjonsrådgiver i Luftambulansetjenesten HF, Elin Åsbakk Lind, var 11 av redningsmenn allerede tatt ut i streik før dagens opptrapping.

– Vi vurderer fortløpende om denne streiken kan gå ut over liv og helse, og rapporterer fortløpende til Helsetilsynet, sier Lind.

Hun henviser til partene i saken for uttalelser om bakgrunnen for streiken.

NHO Luftfart: – Vi er overrasket

– Vi hadde vært i forhandlinger i lang tid, men før jul ble forhandlingene brutt, sier administrerende direktør i NHO Luftfart, Torbjørn Lothe.

NHO Luftfart representerer Norsk Luftambulanse Helikopter AS. Etter årsskiftet havnet saken hos Riksmekleren.

REPRESENTERER ARBEIDSGIVERNE: Administrerende direktør i NHO Luftfart, Torbjørn Lothe. Foto: Javad Parsa / NTB

– Hos Riksmekleren kom man faktisk til enighet. Men så sendte arbeidstakernes representanter dette ut på uravstemming, der forslaget ikke ble godtatt, som gjorde at dette endte i konflikt, sier Lothe.

Direktøren i NHO Luftfart vil ikke komme inn på detaljer om bakgrunnen for streiken, annet enn at den gjelder lønn og øvrige ting i tariffavtalen. Lothe mener arbeidsgiverne har kommet med et tilbud som er godt innenfor normale rammer.

– Vi ble litt overrasket over at forslaget fikk tommel ned, og endte i en streikesituasjon, sier Lothe.

12 av 66 redningsmenn er nå tatt ut i streik, ifølge NHO Luftfart.

Parat: – Veldig skuffet

Hovedtillitsvalgt for redningsmennene i Norsk Luftambulanse, Arne Sveinhaug, er skuffet over manglende initiativ fra arbeidsgiver som kan løse konflikten.

Han etterlyser forutsigbar og regelmessig redningsteknisk vedlikeholdstrening.

– Vi mener at redningsteknisk vedlikeholdstrening må være en del av tariffavtalen på lik linje med flyoperativ og medisinsk trening. Mens redningshelikoptertjenesten har 15-16 dager redningsteknisk trening pr år, ber vi om fire dager, sier Sveinhaug i ei pressemelding fra redningsmennenes fagforening Parat.

– Disse dagene er helt nødvendig for å vedlikeholde et tilfredsstillende ferdighetsnivå slik at vi kan løse oppdrag og ivareta sikkerheten til pasient, lege og pilot under oppdrag.

Han er veldig skuffet over at arbeidsgiver siden forhandlingsstart i november i fjor, har avvist redningsmennenes krav.

– Vi krever kun samme lønnsregulering i kroner som ledelsen allerede har gitt til våre pilotkolleger, sier Sveinhaug.

Overhengende fare for tvungen lønnsnemnd

Forhandlingsleder i Parat, Lars Petter Larsen, sier at på mandag vil fire nye baser bli rammet av streiken og det er overhengende fare for at myndighetene vil gripe inn.

– Tvungen lønnsnemd løser ingen uenighet mellom partene i en streik, snarere tvert imot. Derfor oppfordrer jeg arbeidsgiver i helgen til å komme oss i møte, så vi kan komme til enighet og raskt avblåse streiken uten å skyve vår uenighet over på myndighetene, sier Larsen i pressemeldinga.