– Den kommer til å bli fikset opp, den kommer ikke til å bli kondemnert, opplyser Markus Plementas, pressevakt i Redningsselskapet tirsdag formiddag, før han moderer seg litt:

– Vi har ikke fullstendig oversikt over skadeomfang og kostnadsbildet ennå, men det er overveiende sannsynlig at vi bygger henne opp igjen. Både vi og verftet er optimistiske til at det er hensiktsmessig.

Han snakker om redningsskøyta «Det Norske Veritas», som selv måtte berges, etter å ha rykket ut på redningsoppdrag 26. januar.

Lar seg fikse

Fiskeren, en mann i 60 årene, bosatt i Vågan kommune, døde på sykehuset i Tromsø, ble det gjort kjent dagen etterpå.

Sist uke ankom redningsskøyta Mandal og verftet hvor den ble bygget. Arbeidet med å få full oversikt over skadeomfanget pågår fortsatt, og hvor lang tid reparasjonene kommer til å ta er også uvisst. Konklusjonen er likevel klar.

– Det er store skader, men lar seg fikse. Det er omfattende skader, man ser både på undersida av båten og inne i båten at det ikke er rart det har fosset inn vann, sier Plementas til Kyst og Fjord.

Nederst i artikkelen kan du se alle bildene som Redningsselskapet har delt med Kyst og Fjord.

Redningsskøyta «Det Norske Veritas» fikk hard medfart både på baug og hekk. Foto: redningsselskapet

Massiv innsats

Onsdag inviterer Redningsselskapet til en takkemarkering i Stamsund.

– Alle har trødd til. Massivt. Og langt utover det vi kan forvente for å få berga skøyta, skryter pressevakta.

Han begynner å ramse opp bidragsytere, før han stanser seg selv.

– Det er for mange til å nevne på stående fot. Det var masse lokalt næringsliv som har stilt opp, ikke bare sivilforsvaret og brannvesenet.

Han nevner Norlense som la om produksjonen for å lage presenningen som hindret vanninntregning midlertidig, om Lerøy som delte ut fiskeburgere og fiskekaker, og et helt samfunn som ville bergingsfolkene vel.

– Et par av våre ansatte gikk på en restaurant og fikk ekstra store porsjoner, de klarte ikke å spise opp. I Stamsund var det mange som bidro der de kunne.

For å holde skøyta flytende, ble det brukt flere midlertidige og kreative løsniger, blant annet med margaring og presenninger. Foto: redningsselskapet

Dramatisk

Han beskriver aksjonen for å berge redningsskøyta som «et lag som kom sammen», og sier innsatsen var både naturlig, og spesiell.

– I Lofoten har folket et forhold til redningsskøyta si, som et øysamfunn og med den store aktiviteten som er under lofotfisket. Det var ingen tvil om at det var en dramatisk uke for Redningsselskapet og ikke minst, fordi fiskeren som vi forsøkte berge ikke greide seg.

Han mener det er helt på sin plass at Redningsselskapet markerer dette med onsdagens arrangement.

– Det er mange som skal takkes. Generalsekretær Grete Herlofsen kommer opp og skal holde tale. President Jon Rysst kommer også, så det er en offisiell takk fra vår side. Til lokalsamfunnet, næringslivet og alle andre involverte. Ikke minst til vårt mannskap, som sto på natt og dag, avslutter Markus Plementas i Redningsselskapet.

Fortsatt jobbes det med å få oversikt over skadene - at de er omfattende er uten tvil. Foto: redningsselskapet
Bildene snakker for seg selv. Foto: redningsselskapet
Men redningsskøyta «Det Norske Veritas» skal tilbake i drift. Foto: redningsselskapet