Vågan kommune melder om stor pågang av spørsmål direkte til kommuneoverlege Jan Håkon Juul angående gjennomføring av ulike arrangement.

– Dessverre har ikke kommuneoverlegen kapasitet til å kunne svare den enkelte om dette, skriver kommunen på sine informasjonssider.

– OPPTRE MED FORNUFT

Det er de nasjonale rådene som gjelder for Vågan kommune, som ikke har satt inn lokale tiltak. Målet i de nasjonale rådene er å leve et så tilnærma normalt liv som mulig, med forsterka smittevern.

Det er lov å arrangere julebord som normalt. Noen få arrangement der det er trange forhold i lokalene, samt mange folk som samles innendørs, er avlyst.

– Så er det jo lov å opptre med fornuft med tanke på avstand, håndvask og fysisk kontakt med mange personer når man er tilstede på disse arrangementene. Og ikke minst, har man symptomer – vær hjemme uavhengig av testsvar, opplyser kommunen.

ANBEFALER BRUK AV MUNNBIND

Tirsdag redegjorde statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) for regjeringens koronastrategi for Stortinget.

– Nedstengningens pris er godt dokumentert og svært høy, sa Støre.

Han avviste at regjeringen vil stenge ned landet igjen og viste til at de forrige rundene med nedstengning kostet mye både i form av økt arbeidsledighet og psykisk uhelse.

Regjeringen anbefaler bruk av munnbind på kollektivtrafikk, taxi og kjøpesentre for å bremse spredningen av koronaviruset.

SKRUR OPP FARTEN I VAKSINERINGEN – Vi skal få til et taktskifte, sier statsministeren.

Statsministeren sier at kommunene må stå klare til å sette 400.000 vaksinedoser i uka, i utgangspunktet ut april 2022.

Regjeringen besluttet 12. november å tilby en tredje vaksinedose til befolkningen over 18 år. I første omgang er det personer over 65 år og helsepersonell som har blitt prioritert.

– Når kommunene har gitt en oppfriskningsdose til alle over 65 år, går vi umiddelbart videre. Kommunene skal fortsette med oppfriskningsdoser til alle over 45 år, sier Støre.

Oppfriskningsdose tilbys seks måneder etter andre vaksinedose.

– Vi planlegger for at hele den voksne befolkningen, også den mellom 18 og 45 år, skal bli vaksinert med en tredje dose før påske, sier Støre.

HUSSTANDSMEDLEMMER AV SMITTET MÅ HOLDE SEG HJEMME Regjeringen kommer nå med to innstramminger i karantene- og isolasjonsregimet for å redusere trykket på helsetjenestene, varslet statsminister Støre.

  • Hvis du bor sammen med en som er smittet, må du holde seg i karantene inntil du har fått negativt svar på din egen koronatest. Det gjelder enten du er vaksinert eller ikke. For å slippe karantene må vaksinerte teste seg på nytt innen sju dager, mens uvaksinerte må teste seg daglig i sju dager med hjemmetest eller annenhver dag med PCR-test.

– For barn er dette ikke en plikt, men en anbefaling, understreket Støre.

  • Er du selv smittet, må du holde seg isolert i fem dager, ikke to som har vært gjeldende regel fram til nå. Du må også ha vært feberfri i 24 timer.

– Det vil være behov for skjerpede tiltak i visse situasjoner. Nå er vi i en slik situasjon, sa Støre.

Les også:Dette sier kommuneoverlegen om koronapass