For ellevte året på rad samler "Aksjon juleglede" inn gaver for at dem som har lite eller ingenting skal få noe ekstra å glede seg over til jul. Ifølge Kreÿ, som er en av de ansvarlige for årets aksjon, er omfanget og behovet økende.

– Heldigvis er givergleden i Vågan stor. I fjor fikk vi inn 600 gaver, og vi håper på minst like mange i år.

Kreÿ og hennes

Via Familieenheten mottar Aksjon juleglede lister fra blant annet hjemmetjenesten, Veikrysset - en møteplass for personer med rusrelatertre problemer, psykiatrien og de ulike tjenestene for barn og unge om hvilke gaver som skal ende opp hvor. De får ikke vite navn, men alder, størrelser og dersom noen har noen spesifikke ønsker. I tillegg kan alle privatpersoner kontakte Familieenheten dersom de selv eller noen de kjenner har behov for å bli sett i julen.

– Folk selv spør ikke så ofte om hjelp, det er ofte menneskene rundt som ringer og tipser oss om noen som burde få en gave til jul.

Kreÿ forteller at for mange handler det ikke om hva som er inne i gaven, men om å bli sett.

– For de som mottar gavene betyr det mye at noen tenker på dem og deler av sin overflod.

Innpakkede gaver bør merkes med informasjon slik at man vet hvem som skal motta dem, opplyser Kreÿ og Nilsen. Foto: Emma A. Sætre

– DET SKAL IKKE VÆRE SKAMBELAGT Å TRENGE HJELPOgså Inger Berger Rasmussen, leder i Familieenheten, sier at det er et økende behov for at folk lever inn gaver. Hun tror noe av årsaken til dette er at det oppleves lettere enn tidligere å be om hjelp i julen, i tilegg til at flere er bevisst på at tilbudet finnes. – Det skal ikke være skambelagt å trenge litt ekstra hjelp, sier Rasmussen. Hun forteller at det ofte er hele familier, enslige eller bosatte flyktninger som mottar gavene som samles inn. – Det handler om å gi dem som trenger det en ekstra oppmerksomhet i julen. Rasmussen håper på at dem som har mulighet til det vil bidra til å gi andre en god juleopplevelse og opplyser om at gavene kan leveres på servicetorget på Rådhuset frem til 9. desember. Les også:Skaper liv og røre i mørketida