Beate Bertheussen har drevet Suollovari gård i Trongeidet siden 2014, men helt siden hun var barn har hun drømt om å være bonde. Hun har åtti sauer, og følger dyret fra fødsel til matfat.

– Jeg liker jo å lage mat, og få det til å smake godt for andre, sånn at de blir fornøyde med produktet de får. Det er jo det som er å være bonde og drive med litt ekstra for å ta vare på kjøttet sitt selv. Jeg sender det meste på slakt til Horn slakteri, og tar hele slaktet tilbake, så parterer jeg og ordner alt selv.

Beate syns det er godt å kunne følge dyret hele veien, samtidig som det alltid er vemodig å sende dyr til slakt om høsten.

– Men det er veldig godt når man ser resultatet, og får godt kjøtt som man kan selge til andre, bruke hele dyret, og lage til det man ønsker av det, sier hun.

Beate koser med den eldste sauen i fjøsen, en 13 år gammel oldemor. Foto: Evelyn Pecori

BONDENS JULEMARKED I SVOLVÆR

I år har hun vært oftere på Bondens marked enn tidligere. Bondens marked er en småskala salgskanal for lokalmat. Med lokale råvarer og sporbare hovedingredienser i maten som produseres.

Beate syns det er spennende og utfordrende å finne ut hvilke produkter som er best å ha med seg, og snakke direkte med kundene. Lørdag har hun med seg Lofotlam til Bondens Julemarked på Svolvær torg.

– Når vi har fersk mat i tillegg til det som står i fryseren, kommer folk gjerne bort for å smake og slå av en prat. For tiden selger jeg en del lammeribbe, julepålegg, lammeskank og lammesadel som er veldig populært nå, sier Beate.

SOSIALT OG INTERESSANT

På lørdagens marked kommer bønder og lokalmatprodusenter fra Midtre Hålogaland lokallag. Jorids lefsebakeri stiller med lefser, gomme og småkaker, Arilds røykalaks kommer med laks og sild, og Ottestad gård har med seg julevarer som medisterkaker, julepølser og syltarull. Lofoten Wool deltar for første gang på Bondens marked med pinnekjøtt fra villsau, leverpostei, garn og såper.

– Det er så gøy å møte så mange forskjellige folk på Bondens marked. Man får alltid gode tips der, og det er gøy å snakke med produsenter om hva de gjør, og hvilke erfaringer de har med ting som funker og ikke. Det er et stort spenn i hva folk holder på me. Det er produksjonen som er gøy, for alle arbeider iherdig med å få lagd gode ting av sine dyr, samtidig som de arbeider med gården i tillegg, sier Beate.

Les også:Nelly sluttet som lærer for å drive ullvarebutikk