Litt før klokken 13 i dag ble strømprisene for årets siste dag klare fra strømbørsen Nordpool. Dermed kan vi også beregne hva strømstøtten blir for desember.

For første gang har strømprisene vært så høye i alle landets strømregioner at hele landet får strømstøtte.

I VGs strømspesial kan du følge prisene fra time til time. Vi bruker tall fra strømbørsen Nordpool, og våre egne regnestykker, når vi beregner strømstøtten. Dette er altså ikke offisielle tall.

Snittprisen for strøm endte på rundt 2 kroner per kWh i hele Sør-Norge i 2022. Det er nær tre ganger høyere enn rekordåret 2021 og 20 ganger høyere enn 2020, skriver NTB.

Nord-Norge

I strømregion Nord ser strømstøtten ut til å bli 25,69 øre per kilowattime (kWh).

(I region Nord oppgir vi strømstøtten uten mva, siden de fleste kundene her ikke betaler mva på strøm.)

Midt-Norge

Strømregion Midt nøt lave strømpriser i hele sommer, men har krøpet opp mot Sør-Norge-nivå på senhøsten. Strømstøtten for desember ligger an til å bli 125,47 øre pr. kWh (inkludert mva).

Resten av Sør-Norge

De tre strømregionene sør for Midt-Norge er fremdeles de dyreste i landet. Her er prisene ofte like, og dermed blir satsene for strømstøtte også omtrent like.

  • Sørøst (Oslo): 223,52 øre pr. kWh (inkludert mva)

  • Sørvest (Kristiansand): 223,50 øre pr. kWh (inkludert mva)

  • Vest (Bergen): 224,46 øre pr. kWh (inkludert mva)

Får betalt for å bruke

Strømstøtten fungerer slik at staten betaler 90 prosent av den delen av spotprisen som overstiger 70 øre. Hvis du betaler av strømmen, ganges også strømstøtten med 1,25 slik at du i praksis får støtte også for mva-en. Nettleie og andre avgifter får du ikke støtte for.

Men støtten regnes vel å merke ikke ut fra hva strømprisen er når du bruker den, men ut fra gjennomsnittsprisen i din region hver kalendermåned. De aller fleste av oss bruker mest strøm når den er dyrest, slik at støtten i virkeligheten blir lavere.

Men det kan også gi motsatt utslag – slik som denne desembermåneden i Sør-Norge. Måneden begynte med svært høye priser, men avsluttes med billig strøm. På årets siste dager er strømprisen så mye lavere enn strømstøtten at du i praksis får betalt for å bruke strøm.

På Sørlandet og Østlandet koster det deg faktisk mer enn 1,50 kroner å ikke ha på en 1000 watts varmeovn mellom klokken 23 og 24 i kveld!

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) har tidligere sagt til VG at han ikke tror folk flest vil fyre for kråka for å få igjen noen kroner på strømregningen.

– Jeg tror folk er fornuftige selv, og tar ansvar. Det er veldig få som sløser med strømmen, sa Vedum.

Kan bli lurt av spotprisen

Strømstøtten beregnes ut fra den gjennomsnittlige spotprisen hver måned, men tar ikke med nettleie og avgifter. Strømstøtten gjelder heller ikke for fritidsboliger, altså hytter og så videre.

– Det er viktig i regnestykket at man må ta med nettleie og de kostnadene. Dersom man bare ser på kraftprisen, kan man bli litt lurt, sier Tor Reier Lilleholt til VG.

Han er strømanalytiker i Volue Insight. Selskapet er en del av Volue, som har kraftselskapet Arendals Fossekompani som hovedeier.

VGs regnestykke tar utgangspunkt i et gjennomsnittlig nivå på nettleie. Med det som utgangspunkt er den reelle strømprisen under null i hele dag og i hele morgen fra Midt-Norge og sørover.

Har du dyr nettleie, vil regnestykket se annerledes ut for deg. Da kan det være bare de billigste timene på døgnet at du får betalt for å bruke strøm.

Lilleholt råder til å være forsiktig med å bruke mye strøm for å tjene penger.

– Det er begrenset hvor mye forbruk man klarer å flytte, og det er ikke så mange hundrelapper i pluss det er snakk om, sier analytikeren.

– Men det går likevel an å bruke disse timene på døgnet til å øke varmen i huset, dusje, eller lade elbilen, legger han til som en forsiktig anbefaling.