– Følg ekstra nøye med på værvarsler og sjekk trafikkmeldinger på vegvesen.no/trafikk, oppfordrer faggruppeleder Håvard Langmo på Vegtrafikksentralen nord i en pressemelding.

Fra mandag morgen ventes det mildvær og mye nedbør som regn mellom Nesna og Narvik, og mellom Svolvær og Hammerfest.

– Ising, snøfokk og ikke minst regn som fryser på bakken vil kunne gi svært krevende kjøreforhold, og skredutsatte veier vil kunne bli stengt på svært kort varsel,  advarer Langmo.

25 millimeter nedbør

Vakthavende meteorolog ved Vervarslinga i Nord-Norge, Per Egil Haga, sier til Våganavisa at væromslaget som startet i helga, slår til med full tyngde mandag.

– Nå blir det en mildværsperiode på grunn av et lavtrykk fra Atlanteren som går inn i Norskehavet. Det er lenge siden sist det skjedde, sier han.

Ifølge meteorologen blir det mye regn og nedbør i Vågan og Lofoten for øvrig mandag, og også på tirsdag. Temperaturene vil ligge på mellom fire og fem plussgrader.

– Områdene nærmere Ofoten får nok enda mer vær, men det vil uansett merkes i Vågan. Og i løpet av mandagen kan det komme opp mot 25 millimeter nedbør hos dere, opplyser han.

Beregn lenger tid

På grunn av mye nedbør, blir det naturligvis også mye overvann og isholke, ifølge meteorologen. Han minner om at det er sendt ut flere farevarsel for Lofoten mandag, inkludert for mye regn, kuling, flomfare og betydelig snøskredfare.

– Det er litt marginalt hvor mye av farevarslene som vil dekke Lofoten. Men på grunn av mye regn, blir det nok utfordringer i trafikken, sier Haga.

Meteorologen ber derfor de som skal ut i trafikken mandag og tirsdag, om å ta det med ro.

– Det er lurt å beregne lenger tid enn vanlig. La vær å reise ut om man kan. På den måten kan man spare seg for en del heftelser og forsinkelser, sier han.

Dog tror han ikke at båt og flytrafikken vil bli nevneverdig preget av værforholdene, fordi det er meldt lite vind.

Betydelig skredfare 

Mildvær og regn medfører også betydelig skredfare i region Lofoten og Vesterålen.  Varsom.no sier at regn vil svekke snødekket og naturlig utløste skred er sannsynlig. Hold god avstand til bratt terreng og utløpsområder.

Naturlig utløste våte skred vil være det viktigste skredproblemet siden det regner helt til fjelltopphøyde. Men det kan også bli dannet fersk fokksnø før regnet når helt til topps. Da kan det også være mulig å få skred i den ferske snøen.

Det finnes også vedvarende svake lag i snødekket, men disse er stort sett dekket av hard og bærende snø. Visst det kommer nok regn til at det når ned til disse lagene kan det også løsne skred på disse lagene nå.

– Det er nok stor fare for at det kan gå skred i Lofoten i løpet av starten på denne mildværsperioden, sier Haga.

Han legger til at mildværet vil fortsette frem mot helga, men ikke med like stor styrke som særlig mandag og delvis tirsdag.