I dag står vi på kanten av et historisk øyeblikk, samlet her i det storslåtte Lofoten for å feire 30-årsjubileet for VM i Skreifiske. Dette er ikke bare en markering av tidens gang, men en hyllest til vår rike arv, kystkultur, og det ubrytelige båndet mellom menneske og hav.

I løpet av disse tretti årene har vi sett VM i Skreifiske vokse fra en lokal begivenhet til en internasjonal festival som tiltrekker seg deltakere og besøkende fra hele verden. Hver enkelt av dere bidrar til å veve sammen stoffet som gjør denne festivalen så unik og verdifull. Det er derfor med stor ære og forventning vi går inn i denne jubileumsutgaven, klar til å skape nye minner og feire de tradisjonene som binder oss sammen.

Dette året er vi spesielt begeistret for å kunngjøre tilbakekomsten av Norgescupen i regi av VM, Lofoten Havfiskeklubb og Norges Havfiskeforbund. En prestisjetung begivenhet som gir profesjonelle havfiskere en plattform for å vise frem sine ferdigheter og lidenskap for fiske. I tillegg har vi utvidet vårt program til å omfatte Lofotcupen på torsdag, Skreicupen på fredag, og vår hovedbegivenhet, VM i Skreifiske, på lørdag. Disse konkurransene representerer essensen av hva vi feirer: dedikasjon, ferdighet og et dyptgående samspill med naturen.

Mens vi ser fremover mot de spennende dagene som ligger foran oss, ønsker vi også å anerkjenne de yngre generasjonene som er fremtiden for vår felles arv. Vi har derfor gått langt for å inkludere et bredt spekter av familievennlige aktiviteter. Gjennom aktiviteter for barnefamilier, håper vi å inspirere en ny generasjon med kjærlighet til havet og forståelse for fiskeriets betydning, både som næring og som kulturell arv.

La oss også ta et øyeblikk til å anerkjenne de utallige frivillige, organisasjonene og samfunnspartnerne som gjør dette arrangementet mulig. Uten deres utrettelige innsats, lidenskap og dedikasjon, ville VM i Skreifiske ikke være den strålende feiringen av livet ved kysten som det er i dag. Deres bidrag er hjertet i vår festival, og det er vår felles styrke og samhold som fører oss fremover.

Mens vi nå står på terskelen til å dykke inn i festlighetene, la oss huske på at det vi feirer er mye mer enn bare fisket. Det er en feiring av vårt fellesskap, våre tradisjoner, og de uendelige mulighetene som havet gir oss. La oss nærme oss denne festivalen med en følelse av undring og takknemlighet, og la hver dag være en anledning til å lære, dele og vokse sammen.

Til slutt, til alle som deltar i konkurransene, ønsker jeg dere lykke til. Måtte dere finne stor glede i konkurransen, styrke i samholdet og fremfor alt, måtte dere alltid huske den dypere betydningen bak hvert kast og hver fangst.

Takk for at dere alle er her for å dele dette øyeblikket med oss. La oss sammen gjøre denne 30-årsjubileumsutgaven av VM i Skreifiske til den mest minneverdige til nå!

SKITT FISKE!

Alexander Jansen VM-Koordinator 2024