Dette skriver Forsvarets forskningsinstitutt på sin hjemmeside. Funnene skal brukes til å beskytte denne typen dyr mot menneskeskapt støy. For å kunne gjennomføre testene, måtte forskerteamet fange en hval i et basseng.

Dette er noe som aldri har blitt gjort tidligere. I fjor testet teamet at fangstanlegget fungerte, mens de gjennomførte de første hørselstestene i år. Det ble ikke hundre prosent vellykket.

– To hval svømte inn i bassenget. En av dem fikk vi helt inn laksemerden der testene skal gjøres. , sier Petter Kvadsheim til Forsvarets forskingsinstitutts hjemmeside.

Strenge regler

Reglene er svært strenge for hvordan både fangsten og testene skal gjennomføres, for at hvalene ikke skal bli skadet.

– Hvalen viste tegn på stress. Derfor valgte vi å avbryte, sier Kvadsheim. Hvalen ble observert i 12 timer før forskerne forsøkte å teste den.

En hval til

Teamet ble noe overrasket over at hvalen ble så raskt stresset. Samtidig er ikke dette uvanlig adferd hos enkelte nisearter. Ifølge Kvadsheim var testdyret en ung hann, som er mer sensitive enn hunnene.

Siden reglene er slik at det kun er lov å gjøre ett testforsøk per dyr de fanger, ble det med det ene forsøket. Den oppkava hvalen, svømte videre etter å ha roet seg ned en smule. Noe senere på dagen fanget forskerne en hval til, men da i bassenget utenfor. Siden den ikke kom inn i fangstbassenget, kunne de heller ikke teste den.

Forrige bildeNeste bildeEn av de kritiske fasene i fangsten er å få hvalen fra det store bassenget inn i laksemerden der testene skal gjøres. Størrelsen på bassenget minskes gradvis, til hvalen svømmer inn porten. 16. juni gikk en hval inn i det store bassenget. Forskerne forsøkte å gjete det videre inn i testbassenget, men dyret stakk av gjennom en glippe i nettene.  Foto: Rolf-Arne Ølberg.

Nytt forsøk

Neste år gjør forskerne et nytt forsøk på å gjennomføre den nevnte testen.

– Nå har vi vist at vi kan gå alle stegene frem til selve hørselsmålingen og da har vi stor tro på at vi kommer helt i måt i løpet av prosjektperioden, sier Lars Kleivane i LKARTS. Han samarbeider med FFI og var med på å utvikle fangstmetoden.