Vinmonopolets tall for første halvår av 2021 er klare. På polene i Lofoten er det Svolvær som kan skilte med flest solgte liter, med 132.982 liter – en økning på 8 prosent fra første halvår i fjor.

Det er vin som naturlig nok utgjør det største volumet, med over 100.ooo liter. Når det gjelder vintyper, er det en type som skiller seg ut. Fruktvinen har økt enormt sammenlignet med 2020. I Svolvær er det solgt 147 prosent mer enn i fjor, fra 74 til 183 liter. Vinmonopolet økte salget av denne vintypen med 15 prosent liter på landsbasis. Denne oppgangen tilskrives koronapandemien, men nå er den i ferd med å avta.

Men om man skal sammenligne Svolvær og Leknes, er det turistkommunen Vågan som stikker av med "seieren". Det er neppe en seier avholdsfolket setter pris på, men faktum er at til tross for rundt 1000 mindre innbygger og et mindre omland, selges det nesten 4000 liter mer i Vågan enn Vestvågøy, til tross for at de kan lene seg på de to småkommunene lenger vest også.

Men det er forskjeller i hva som konsumeres. Om man skulle regne prosenter i stedet for liter, ville nok polet i vest stukket av med seieren. For det selges mye mer sprit der - nesten 5000 liter, for å være mer konsis. Vodka, druebrennevin og likør er slagerne, mens det i øst er vodka, druebrennevin og whisky på de tre første plassene. Spesielt vodka er tydeligvis varen de i vest må ha, for det selges over 8000 liter av stoffet i første halvår, 3000 liter mer enn i øst.