En av Norges største turistperler er Lofoten. I løpet av et år kommer det opp mot en million turister til øyparadiset.

Cecilie Hegge, gruppeleder for Venstre i Nordland fylkesting, sier det derimot ikke bare er positivt for Lofoten.

Over mange år har det vært økende problemer med forsøpling og avføring. Lofoten har nemlig ikke råd til å skaffe nok offentlige toalett, eller ta imot alt avfallet som turistene produserer.

SØPPEL: Turistene rydder ikke opp etter seg i turistparadiset. Foto: Nordland fylkeskommune

Nordland fylkeskommune

Lofoten har selv påpekt problemet med søppel og avføring.

– Et av verdens vakreste steder er blitt skjemt av forsøpling og avføring de siste årene. Lofoten har et kapasitetsproblem. Det er altfor mange mennesker som beveger seg på de samme områdene innen få måneder. Infrastrukturen er rett og slett ikke god nok, sier Hegge til VG.

Hun forteller at turister gjør fra seg i hagene til folk, camper i bakgårder, og at flotte turmål blir skjemt av søppel og avføring.

Tar for lang tid

I januar 2023 ble det klart at Lofoten skulle bli destinasjon for pilotprosjektet turistskatt. Hun mener det har tatt altfor lang tid å få på plass turistskatt i Lofoten.

– Når du tror du skal til paradis på tur, og ender opp med søppel og avføring rundt deg, så er det en aldri så liten skuffelse og et stort paradoks. Det er en klar enighet i at Lofoten ikke alene klarer ivareta problemene, forteller hun.

Lofoten har selv et sterkt ønske om å ta inn et besøksbidrag eller en turistskatt. Midlene som kommer inn skal gå til å etablere nødvendige tilbud til de som ferdes i Lofoten.

– Det er satt ned et regjeringsutvalg for å se på hvordan en turistskatt nasjonalt kan kreves inn. Jeg mener regjeringen må gå i dialog med kommunene i Lofoten for å få på plass en løsning raskt hvor de kan kreve inn en symbolsk sum som skal gå øremerket til å håndtere problemene, forteller hun.

Pilot

Hegge forteller at det vil gi utvalget et bedre kunnskapsgrunnlag i videre behandling for nasjonal ordning.

– Dette er nå godt over ett år siden, og en ny høysesong for turistbesøk nærmer seg med stormskritt. Det haster med å finne en løsning siden problemene øker for hvert år som går.

Hun håper en slik skatt kan være på plass til sommeren.

– Lofoten er en nasjonal turistperle. Norge tjener godt på et veletablert varemerke som Lofoten er blitt.

Lofoten Foto: Espen Nordahl

Bøter

Dette er ikke første gang turist-problematikken tas opp.

I mars gikk leder i Vestvågøy Røde Kors hardt ut mot turister. Han fortalte at de en rekke ganger må rykke ut på hendelser hvor turister ikke har respektert fjellforholdene.

Han ønsket muligheten til å gi turister bøter.

– Turistene kommer til Lofoten med plan om å komme opp på et eller flere populære fjell. Og dit skal de uansett hva det koster. Det er problemet, for mange har ikke nok erfaring eller riktig utstyr for dette, sa han til VG.