De har stått på i flere måneder, fysisk. Hvis du legger til all den tiden det har tatt å få etablert, kan du regne med at denne jobben har pågått i flere år. Et kommunalt drevet møtested for ungdom ble endelig åpnet torsdag 9. september.

I kantina i Våganhallen har de stått på og jobbet for å få det klart. Veggene er malt, det er lagt nye lister, helt nytt kjøkken er montert og høyttalerne er flyttet over fra Arbeidern.

– Det er veldig gøy. Vi har jobbet mye med å få åpnet dørene. Vi har ikke fokusert så mye på å ha en staselig åpning, men heller bare få ungdommen inn og la de prege stedet, sier Markus Wegge.

Han er en av to barne- og ungdomsarbeidere i kommunen som, sammen med ungdommen og mange samarbeidspartnere, har satt sammen dette møtestedet for ungdom. Berit Auran Benjaminsen er den andre. Hun forteller at de har vært lange dager den siste tiden.

– I går hadde jeg en 12 timers arbeidsdag. Det har gått bra, men det har vært hektisk. Det har vært litt frustrasjon, mye jobb, mye ting jeg ikke har vært borti før og mye jobb som jeg føler egentlig ikke er vår jobb. Men det har gått bra. Nå kjenner jeg at det skal bli godt med helg, smiler Berit.

Markus Wegge (t.v) og Berit Auran Benjaminsen er glad for å endelig kunne slippe inn ungdommen. Foto: Johan Tangen

DRIVES AV UNGDOMMEN

Det er rundt tre måneder siden jeg sist var inne og så på lokalet. Da var de i prosessen med å bestemme hvilke farger det skulle være på veggene. Å komme inn nå som det er ferdig var en helt annen opplevelse.

Bordtennisbordet står klart med en gang du kommer opp trappa. Du trenger ikke spisse ørene dine for å finne veien videre. Høyttalerne og DJ-pulten er veldig populær, og ungdommen slenger seg ned, enten i en av de tre sofaene, eller i en "fatboy". Noen vil kanskje spille poker, fusbal eller noen av de andre spillene de har tilgjengelig.

Foto: Johan Tangen
Foto: Johan Tangen

– Mye møbler og en del større ting er nytt. Vi ville ha et "fresht look" på stedet. Mye av spillene er fra BUA som er kjøpt inn tidligere, mens DJ-pulten og høyttalerne er fra den tidligere klubben, sier Markus før Berit legger til:

– Kantinemøblene er nye, men sofaene og stuebordet er ting vi har fått, fra diverse folk som har gitt bort på Facebook.

Ungdommen har selv fått være med å bestemme og utforme hvordan dette møtestedet skal være. Det tidligere ungdomsklubbstyret blir spesielt trukket frem som viktige bidragsytere.

– Vi har prøvd å ha dem aktivt med hele veien. Høre med dem om de har noen ideer om hvordan dette stedet skal bli. Vi har jobbet med ungdomsrådet og det tidligere ungdomsklubbstyret. Vi ville ha dem aktivt med for å gjøre det betydningsfullt for deres eierskap. De har også deltatt på både riving og demontering, sier Markus.

Foto: Johan Tangen
Foto: Johan Tangen

HÅPER PÅ FLERE STILLINGER

Foto: Johan Tangen

Per nå er det ikke noe styre på plass. Etter planen skal denne høsten brukes til å forme dette møtestedet etter ungdommens egne ønsker.

– Spørsmålet er om ungdomsklubbstyret fortsetter. Det er gøy å se at de er med på denne flyttinga, så får vi se hvordan det blir videre. Vi håper også at andre kan få en plass der, hvis de ønsker det, sier Markus og legger til:

– Når det kommer til ungdomsdelen av dette, så håper vi på et aktivt styre som kommer med ønsker og drifter mye selv, med salg av pizza og diverse kioskvarer, setter i gang filmkvelder eller andre eventer. Vi har lyst at de skal få styre og gjøre ting de selv har lyst til.

Foto: Johan Tangen

Til å begynne med skal møtestedet være åpent to ganger i uka. Det er det de har mulighet til kapasitetsmessig.

– Bestillingen fra kommunestyret er at det skal være åpent de fleste hverdager og noen helger. Men kapasiteten vi har nå er ikke der. Vi får ikke realisert det, men vi håper det vil bevilges midler til flere stillinger.

Foto: Johan Tangen

MALTE I SOMMERFERIEN

Johan Gundersen (15) fra Svolvær var i ungdomsklubbstyret. Denne sommeren har han hatt en veldig aktiv del i etableringen av denne møteplassen.

– Da det ble bestemt at det skulle være her hjalp jeg blant annet til med å rive ned kjøkkenet, få ut gamle møbler og gjort klart til oppussing og maling, sier Johan.

Alt ungdommen har gjort har blitt gjort på dugnad. Johan var selv med på nesten alle dugnadsdagene og hjalp til der det trengtes.

– Jeg var her og malte i sommer.

Selv var han på den foreldredrevne klubben på Arbeidern i Kabelvåg fra den startet, men sier at dette blir helt annerledes.

– Arbeidern var en plass vi lånte. Her har vi vår egen plass som ungdom har vært med å lage. Det kommer nok til å bli godt brukt, det regner jeg med.

Johan Gundersen har vært aktivt med i oppussingsprosjektet. Foto: Johan Tangen

Selve utformingen har de fått være med å bestemme, blant annet gjennom diverse avstemminger på Instagram.

– Hvor mange tror du kommer til å bruke dette stedet?

– Jeg ser bare nå at det har kommet flere enn jeg trodde. Det er en plass man kommer og går som man vil, sier han og legger til:

– Jeg har vært med på nesten alle dugnadene. Det er rene dugnadstimer for å få frem det vi vil ha fremover. Jeg synes det er viktig at vi som ungdom har en plass og møtes, som er vår plass.

Johan prøvde seg litt på DJ-pulten også. Foto: Johan Tangen

ENDELIG ÅPENT

Etter å ha stekt pizza og vafler i flere timer, var det endelig duket for en litt mer seremoniell åpning. Det ble hengt opp et lite bånd som lederen for ungdomsklubbstyret, Adrian Lesteberg, fikk æren av å klippe. Alle samlet seg, Markus Wegge sa noen velvalgte ord, før Adrian klipte båndet.

Adrian Lesteberg klipper båndet. Foto: Johan Tangen

Berit Auran Benjaminsen vil takke alle som har hjulpet dem med å etablere denne møteplassen, med alt fra elektrisk anlegg til montering av kjøkken.

Berit anslår at det på det meste var rundt 60 ungdommer på den nye møteplassen. Det kan ikke gjøres annet enn å konkludere med at det var en stor suksess. Nå gjelder det for ungdommen å få etablert den og fortsette å bruke den.

Har du sett denne?

Les også:Nå får 12-15-åringene også vaksine