– Kort sagt: Det gir en bedre hverdag for alle. Vi som bor i utkantene skal ha tilgang til den denne digitale infrastrukturen som alle andre tar som en selvfølge, sier fylkesrådsleder Elin Dahlseng Eide i en pressemelding

Nordland scorer lavt på bredbåndsdekning sammenlignet med andre fylker. Noe av årsaken, ifølge fylkesråd for plan og næring, Linda Helen Haukland, er spredt bosetning i fylket. Hun sier det er en stor utfordring i bredbåndssammenheng.

– Den spredte bosetningen og næringsstrukturen gjør det vanskelig å bygge ut en markedsdrevet bredbåndsinfrastruktur. Derfor er den ikke-kommersielle bredbåndsutbyggingen spesielt viktig for oss i Nordland framover, sier fylkesråd for plan og næring Linda Helen Haukland.

Hun legger til at søknadene for bredbåndsmidler er vurdert utfra følgende prioriteringskriterier:

• Prosentvis dekningsgrad i kommunen. • Antall husstander. • Kostnad pr. husstand og støttebeløp pr. husstand. • Kommunens egenfinansiering. • Næringsvirksomhet i området og offentlige institusjoner.

I statsbudsjettet for 2023 er det avsatt 362 685 000 kroner til etablering av bredbåndstilbud i områder hvor det ikke er kommersielt grunnlag for investering.

Midlene er fordelt til fylkene etter en fordelingsnøkkel som baseres på den faktiske dekningen som er registrert i Nasjonal kommunikasjonsmyndighets siste dekningsundersøkelse.

I tillegg fikk Nordland fylkeskommune i juli bevilget Kr. 8 467 000 mill. kr ekstra på bakgrunn av blant annet politiske innspill til regjeringen da fylket er et av de fylkene i landet med lavest bredbåndsdekning. Den ekstra tildeling kom også som resultat av utførte dekningsundersøkelser.

Nordland fylkeskommunes disponible andel til fordeling i 2023 utgjør dermed like i overkant av 49 millioner kroner totalt.